Vés al contingut
1

El PSC guanya les eleccions del 23-J a Pineda, el PP guanya a Espanya i el PSC a Catalunya

El PSC guanya les eleccions del 23-J a Pineda, en unes eleccions generals que ha guanyat el PP a Espanya i el PSC a Catalunya. La segona força a Pineda és el PP i la tercera força ERC. Segueixen molt a prop, la quarta força a Pineda és SUMAR, seguida de VOX i Junts. Amb menys representació, però per sobre l'1%, hi ha la CUP i el PACMA. La participació ha estat del 62% a Pineda.


 

Xavier Amor (PSC)

L'alcalde i portaveu del PSC a Pineda, Xavier Amor, ha volgut felicitar el PP per la victòria a Espanya. També ha parlat del panorama a nivell espanyol, amb els socialistes de segona força, i pendents de possibles pactes. Ha dit que està convençut que el PSOE s'asseurà amb totes les forces per formar un govern de progrés a Espanya.

Amor ha agraït el suport rebut a Pineda i la confiança cap a la seva formació. Ha destacat també els resultats a nivell català, on ha dit «està calant l'oposició tranquil·la de Salvador Illa, que pot portar a una futura victòria al Parlament Català


 

Diego Sánchez (PP)

El PP guanya les eleccions a Espanya i és segona força a Pineda. El portaveu del PP a Pineda, Diego Sánchez, ha valorat aquesta victòria amb satisfacció, ja que el PP ha pujat amb 40 diputats més respecte les passades. Ha dit que no hi ha majories absolutes i és aviat per veure les possibilitats de pactes. Ha dit que espera que no s'entri en un bloqueig institucional, i que no hi hagi repetició d'eleccions.


 

Mònica Palacín (ERC)

La regidora portaveu d'ERC a Pineda, Mònica Palacín, ha agraït la confiança que li han donat l'electorat a Pineda, on ERC és la tercera força. A nivell estatal, s'ha mostrat preocupada per la força de PP i VOX, i no ha descartat que el PSC, amb una abstenció, permeti governar al PP sense VOX. L'altre opció seria que el PSOE s'assegui a parlar i busqui suport per un govern d'Esquerres amb els partits independentistes, segons ha dit Mònica Palacín

 

Marcos Ortega (Pineda En Comú, Sumar)

El portaveu de Pineda En Comú a Pineda, de Sumar, ha dit que en clau local, són dades molt semblants a les eleccions generals de fa 4 anys, i valoren «de forma positiva els resultats a nivell local». A Catalunya es consoliden com a tercera força. Ha afegit que «al conjunt d'Espanya, la dreta guanya, encara que no tenen majoria absoluta». «Ara caldrà veure com es desenvolupen els pactes i, si no, anar a noves eleccions, que podrien castigar els partits petits».

 

Noemí Llorens (Junts per Pineda)

La regidora de Junts, Noemí Llorens, ha dit que estan «Lleugerament satisfets en clau local i comarcal, ja que ens estabilitzem com a força respecte les passades eleccions generals». Ha afegit que «ara estan atents a veure si la dreta i l'extrema dreta acaben governar. I si no es aconsegueix fer govern pot tornar a passar que hi hagi unes segones eleccions», ha dit a Ràdio Pineda.


 

Feijóo guanya el 23-J però lluny de sumar amb Vox i Sánchez queda en mans dels independentistes

El PP d'Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions del 23 de juliol al Congrés dels diputats amb el 98,2% del vot escrutat. Els conservadors han aconseguit 136 diputats i s'han imposat per 14 al PSOE de Pedro Sánchez, que s'ha quedat en 122. Per darrere, la ultradreta de Vox ha mantingut la tercera posició de fa 4 anys malgrat perdre 19 escons, de 52 a 33, mentre que el Sumar de Yolanda Sánchez ha mantingut la quarta posició que el 2019 va aconseguir Podem però amb 4 diputats menys, de 35 a 31. D'aquesta manera el bloc de la dreta s'ha imposat al de l'esquerra (169 diputats contra 153), però cap dels dos blocs suma majoria absoluta. Els pactes tindran, així, un paper a jugar a partir de dilluns.

El PP ha aconseguit rendibilitzar el canvi de líder, de Pablo Casado a Alberto Núñez Feijóo, i ha estat el gran triomfador de les eleccions. El gallec ha aconseguit passar dels 89 diputats que el madrileny va aconseguir el 2019 a 136, és a dir, 47 més. El PSOE de Pedro Sánchez també ha millorat resultats però només en 2 diputats, de 120 a 122.

D'aquesta manera, la victòria de Feijóo ha fet bones les enquestes que donaven el triomf al conservador i que es debatien entre si aconseguiria sumar majoria absoluta o no amb els diputats de la ultradreta de Santi Abascal. Els resultats dels comicis han resolt la qüestió decantant-se per la segona opció, i ara Feijóo es troba amb el dilema de si podrà aconseguir una majoria suficient per governar. Aquesta majoria passa indefectiblement per sumar els vots de la ultradreta, fet que pot dificultar aconseguir les adhesions d'altres partits al pacte.


 


 

L'independentisme perd uns 700.000 vots respecte a les generals del 2019

L'independentisme ha perdut uns 700.000 vots respecte al 2019, amb el 99% escrutat. Fa quatre anys, ERC, Junts i la CUP van sumar 1.652.055 vots. I ara, els tres partits independentistes en sumen uns 952.000. Qui més retrocedeix són els republicans, que perden gairebé la meitat dels 874.859 aconseguits en les últimes generals, quan van guanyar a Catalunya. Però tant Junts com la CUP també baixen. La candidatura de Míriam Nogueras en perd uns 138.000 mentre que els anticapitalistes, que es queden sense representació al Congrés, en tenen uns 148.000 menys. El PP, que n'ha obtingut 468.000, ha superat en nombre de vots tant a ERC com a Junts. El PSC ha sobrepassat de llarg el milió i, en segona posició, se situa Sumar-ECP amb gairebé 500.000.