Vés al contingut
1

La CSMS i l’ICS Girona s’uneixen per unificar criteris per al tractament de l’asma pediàtric

Foto. CSMS

 

Els professionals sanitaris de l’atenció primària i hospitalària han fet nous continguts de tot un material divulgatiu pels equips sanitaris i per mostrar als malalts i les seves famílies.

L’asma és la malaltia crònica més prevalent en edat infantil amb gran impacte en les consultes d’atenció primària i en els serveis d’urgències. Un percentatge elevat dels pacients no se'ls aplica correctament la medicació inhalada. Augmenten els efectes secundaris, i moltes vegades aquests nous tractaments farmacològics generen el rebuig de pacients i famílies.


 

S'ha creat un manual amb material pensat perquè els professionals puguin utilitzar durant la seva consulta. L’educació terapèutica del pacient és molt important per aconseguir un bon control de la malaltia, que permeti portar als pacients una bona qualitat de vida. També s’han creat un total de nou càpsules de vídeos d’entre 2 i 3 minuts de durada cadascuna en català i també en castellà on es tracten diferents aspectes de l’asma, així com també s’ensenya a aplicar correctament les tècniques d’inhalació perquè els tractaments siguin efectius.

Tots els continguts han estat treballats i consensuats per la Comissió Mixta d’Educació del Pacient Asmàtic Pediàtric (CEPAP), creada l’any 2017 i que està formada per professionals de diversos equips d’atenció primària de l’Alt Maresme (Canet, Calella, Pineda, Tordera), la Selva Marítima (Blanes i Lloret de Mar) i de l’Hospital de Calella.

Tot el material està disponible a la pàgina web de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (www.salutms.cat) a l’apartat Cuidant Infants, i al canal de Youtube de l’ICS Girona i la Corporació.


 

Formació de formadors
Per poder treballar sota uns mateixos criteris és molt important la formació dels professionals. Per aquest motiu, aquest dimarts 28 de setembre s’ha celebrat a l’Hospital de Blanes la Jornada d’iniciació en l’educació del pacient asmàtic pediàtric i la seva família. Una formació de formadors en la qual s’han compartit els processos, s’han portat a terme tallers pràctics i s’ha entregat tot el material editat als professionals sanitaris dels diferents equips d’atenció primària tant de la Corporació com de l’ICS Girona.

L’objectiu d’aquesta trobada ha estat facilitar les eines i els coneixements més bàsics als professionals sanitaris en relació amb el camp de l’asma pediàtric perquè ells puguin treballar amb una única base i traslladar la informació i conscienciar els seus pacients i famílies un cop arribin a la consulta.