Vés al contingut
1

Octavi Vilà, abat de Poblet, serà el nou bisbe de Girona

 

Foto. Signes del Temps de TV3

 

 

L'abat de Poblet, Octavi Vilà, serà el nou bisbe de Girona, un càrrec vacant des de fa prop de dos anys. D'aquesta manera, Octavi Vilà agafarà la plaça que va originar la mort de Francesc Pardo el març del 2022. La decisió s'ha mantingut en secret fins ara. A més, no és habitual que un monjo sigui nomenat bisbe.

 

1


 

Cal recordar que el papa Francesc va proposar formalment el candidat a nou bisbe de Girona l'octubre de l'any passat. El pontífex va signar l'acceptació donant el vistiplau al nom que se li va fer arribar. Després quedava pendent que la persona acceptés el càrrec.

El lideratge a la diòcesi fa prop de dos anys que està vacant, després que l'anterior bisbe, Francesc Pardo, morís el 31 de març del 2022.  L'any 2015 Octavi Vilà va substituir el recentment traspassat José Alegre al capdavant de l'Abadia de Poblet. Nascut a Tarragona el 1961 és monjo des del 2006 i sacerdot des del mateix 2015.


 

Octavi Vilà

Va néixer a Tarragona el 1961, i va vestir l'hàbit cistercenc el 2006. És sacerdot des del 2015. També ha cursat un postgrau en Noves Tecnologies de la Informació per la Universitat Politècnica de Catalunya i en Gestió Cultural per la Universitat Pompeu Fabra, i és batxillerat en Filosofia i Teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, on està completant el Màster en Teologia Sistemàtica .


 

Vilà va ser secretari (1998-2001) i vicepresident (2001-2005) de l'Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus i secretari de la Germandat de Poblet (2000-2005), a més de secretari del Patronat de Poblet des del 2003 fins ara.


També és membre del patronat Montserrat Tarradellas i Macià i ha publicat diversos articles i treballs d'història contemporània i biblioteconomia, especialment sobre el tractament dels fons de premsa, activitat a què es va dedicar durant prop de 25 anys abans d'entrar al monestir, ja que va ser, durant molts anys, col·laborador del Diario de Tarragona. Entre altres activitats al monestir, ha estat el responsable de la reedició de la 'Història de Poblet' del pare Agustí Altisent.