Vés al contingut
1

En un any de pandèmia, la Covid-19 deixa 245 víctimes mortals als hospitals i centres sociosanitaris de la Corporació

 

Fotos i informació: CSMS


 

  • En aquests últims dotze mesos s’han registrat per coronavirus 1.461 ingressos, 1.166 altes i 245 defuncions

  • Fins a l’11 de març, el 62% dels professionals la Corporació ja han rebut les dues dosis de la vacuna contra la Covid-19

Fa un any dels primers casos de coronavirus detectats als centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, concretament, als hospitals i als centres sociosanitaris. L’11 de març hi va haver els primers ingressos per coronavirus a l’Hospital de Blanes, el 16 de març a l’Hospital de Calella i el 3 d’abril el primer cas diagnosticat a l’Hospital Asil Sant Jaume de Blanes i també al Sociosanitari de Lloret de Mar. Un any en el qual l’atenció sanitària s’ha hagut de reorganitzar per donar resposta a una malaltia desconeguda per a tothom.


 

Ingressos de pacients amb coronavirus
Des de la detecció dels primers casos el març del 2020 i fins al 8 de març del 2021, han ingressat un total de 1.461 pacients per Covid-19 a les unitats d’hospitalització dels centres de la Corporació, que inclouen els hospitals i els centres sociosanitaris. El 50% ho han fet a l’Hospital de Calella, el 28% a l’Hospital de Blanes, el 14,5% a l’Hospital Sociosanitari de Calella, el 5,5% a l’Hospital Sociosanitari de Lloret de Mar, el 0,88% a la unitat de mitjana estada polivalent de l’Hospital de Blanes i el 0,2% a l’Asil Hospital Sant Jaume de Blanes.

Del total de pacients ingressats, 298 han estat en estat crític. Cal tenir en compte que tant l’Hospital de Blanes com el de Calella són hospitals que no disposen d’Unitat de Cures Intensives, fet pel qual durant la primera onada es van haver d’adaptar les zones de reanimació quirúrgica per donar resposta als pacients de més gravetat i que no podien ser derivats a altres centres més especialitzats per l’augment de casos. En aquest nou dispositiu habilitat es van atendre un total de 48 pacients.

Així mateix els equips d’Hospitalització a Domicili han atès un total de 164 pacients a les seves pròpies llars.


 

Altes a pacients amb coronavirus
Durant aquest any, 1.166 pacients amb coronavirus han acabat rebent l’alta, xifra que representa gairebé el 80% dels pacients atesos. Aquí s’inclouen altes a domicili, trasllats en altres centres i pacients que ja s’han negativitzat, però que han continuat ingressats als centres per altres patologies. Pel que fa a les defuncions, s’han registrat un total de 245 morts tenint en compte tots els centres de la Corporació.


 

Les tres onades de la Covid-19
El pic màxim de pacients ingressats als centres hospitalaris i sociosanitaris de la Corporació s’ha donat durant la tercera onada. En aquest cas, va ser l’1 de febrer de 2021 quan es van registrar un total de 117 pacients hospitalitzats per la Covid-19. Pel que fa a la segona onada el nombre màxim d’ingressos es va produir el 5 de novembre de 2020 amb 101 pacients, i el 18 d’abril de 2020 va ser quan es va registrar durant la primera onada un nombre més elevat de pacients ingressats amb coronavirus, un total de 93 persones.


 

Proves diagnòstiques
Durant aquests dotze mesos s’han realitzat un total de 54.299 proves diagnòstiques, entre PCR, antígens o anticossos. El 37,2% de les quals s’han demanat des de l’atenció primària.

Del total de proves realitzades, el 79,4% han estat PCR, el 14% tests ràpids d’antígens i el 6,6% tests d’anticossos, proves que serveixen per conèixer el grau d’immunitat que ha generat la persona davant del virus.


 

Atenció primària
Des de l’atenció primària es va gestionar l’Hotel de Salut, un recurs que es va posar a disposició de la Corporació durant la primera onada per donar atenció a pacients hospitalitzats que es trobaven en la fase final de la seva recuperació i que no es podia garantir un aïllament adequat als seus domicilis. Entre març i maig de 2020, es van atendre un total de 51 pacients en aquest dispositiu.

Així mateix des de l’atenció primària es va crear una agenda Covid-19 per donar atenció a tots els pacients afectats pel virus, de manera presencial o telefònica. En tot aquest any a l’ABS Lloret-Tossa s’han fet 27.950 visites, a l’ABS Malgrat-Palafolls 24.757 i a l’ABS de Calella 20.568. A més, el coronavirus ha obligat a incorporar nous perfils com ha estat el gestor Covid i el referent Covid a les escoles.

El nombre de trucades telefòniques també s’ha vist incrementat considerablement des de l’inici de la pandèmia donades les restriccions que s’han hagut de portar a terme als centres per evitar contagis i la propagació del virus. En aquest cas, des de l’atenció primària s’han realitzat, de mitjana, un 43% més de trucades mensuals respecte als mesos previs a la Covid-19. Així mateix, en l’àmbit hospitalari, el 20% de l’atenció ha passat a ser no presencial (visita telefònica, videotrucades i e-consulta).


 

Contractació de més professionals
Per tal de fer front a totes les necessitats que ha generat la Covid-19, s’ha hagut d’ampliar la plantilla de la Corporació. En total s’han fet 272 nous contractes, la majoria personal d’infermeria, i també es van contractar 10 estudiants de 4t d’infermeria; a més d’ampliació de contractes i hores extres per poder donar resposta a la nova situació.

Des de la Corporació i gràcies a la col·laboració dels ajuntaments de Calella i Lloret es va oferir als professionals, durant la primera onada de la pandèmia, la possibilitat d’allotjar-se en diferents apartaments d’aquests municipis per tal de reduir la càrrega de mobilitat que els podia representar el desplaçament diari entre el centre de treball i el domicili particular. Un total de 43 professionals s’hi van acollir, 32 van anar a Lloret de Mar i 11 a Calella.

D’altra banda, la Covid-19 també ha tingut afectació entre els professionals. De les 1.845 persones que treballen als diferents centres de la Corporació, 480 han passat el coronavirus, xifra que representa el 26% del personal.


 

Despesa en material
També s’ha vist augmentada la despesa de material durant aquest primer any de pandèmia. Pel que fa a les mascaretes s’ha incrementat la compra en un 70% respecte al 2019 i s’han hagut d’adquirir un 94% més de gels hidroalcohòlics. També s’ha passat d’utilitzar 0 granotes el 2019 a un total de 6.057 el 2020. Aquesta ha estat la peça icònica d’aquesta pandèmia, que permet als professionals anar protegits de cos sencer.

I gràcies a les donacions que han fet més d’un centenar d’empreses privades, institucions públiques, ajuntaments, voluntaris i persones anònimes es va poder facilitar molt la feina a les persones que es trobaven a primera línia de la pandèmia, sobretot, a l’inici.


 

Vacunació contra la Covid-19
A finals de l’any passat es va engegar la campanya de la vacunació contra la Covid-19, un bri d’esperança després d’un any molt difícil. L’Hospital de Calella ha estat designat per la Regió sanitària de Girona centre de referència vacunal per administrar les dosis de Moderna, juntament amb l’Hospital Josep Trueta.

Els pacients i professionals de residències i centres sociosanitaris han estat els primers a rebre la vacuna contra la Covid-19. En aquest sentit, el 2 de gener es va administrar la vacuna de Pfizer BioNTech al primer centre de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, l’Hospital Asil Sant Jaume de Blanes. I l’11 de febrer es va iniciar la vacunació als professionals dels dos hospitals. En data d’11 de març, el 62% dels professionals de la Corporació ja han rebut les dues dosis de la vacuna.