Vés al contingut
1

Diumenge es fa a la Confraria de Pescadors la Processó Marinera en record 'a les persones que de la mar en feren vida'

 

Fotos. Manoli Andreu i Pep Basart

 

Els Pescadors de Pineda fan aquest diumenge l'homenatge a totes aquelles persones que de la mar en feren vida. És la 7ª edició de la Varada de Barques i la Processó Marinera, amb la participació de diverses embarcacions. Pere Garriga és un dels organitzadors i ha explicat que és un acte senzill però molt emotiu.

Pere Garriga ha explicat que una barca farà de patrona, i per tant porta el Sant Joan que hi ha a la petita capella de la Confraria de Pescadors.

 

1

 

El patró dels pescadors arreu és Sant Pere, però en el cas de Pineda, els antics pescadors també han tingut a Sant Joan com a referent, perquè una llegenda explica que la nau que portava el cap de Sant Joan va ancorar a Pineda i van dipositar-lo a la platja, on ja s'hi va quedar convertint-se en el patró de Pineda. De fet, és una llegenda que es repeteix en diferents llocs de la cristiandat. Recordem que Pineda celebra la festivitat de Sant Joan, tant al mes de juny com al mes d'agost. És l'únic sant que es celebra la data del seu naixement i la data de la seva mort.

 

També ha dit que la festa «neix amb la intenció de recordar la gent que ha fet vida al mar» amb l'esperança que es pugui mantenir i es pugui difondre el seu patrimoni. En l'acte es tindrà un record per a tres mariners i patrons que han mort els darrers dos anys, que són en Josep Rius, més conegut a la Confraria com en 'Lairom', en Joan Morell, i en Moisès Garcia.

 

1

 

Els actes comencen a les 10 del matí

La processó Marinera es fa aquest diumenge a la Platja dels Pescadors. A les 10 del matí es farà la varada de barques per anar fins el punt conegut com 'El marge' per fer una ofrena de flors als mariners de Pineda que de la mar n'han fet vida. A les 12 del migdia es farà un acte de reconeixement i record als mariners que han mort en els darrers dos anys, i es farà una pregària a càrrec de Mossèn Ignasi Forcano a la mateixa sorra de la platja. També es vol fer un acte de record per les persones que cada any moren al mar.

L'acomiadament de la Processó Marinera anirà a càrrec del Patró Major de la Confraria de Pescadors, Francesc Horta, i de la resta d'autoritats presents a l'acte.

 

1

 

1

 

1