Vés al contingut
1

Es celebra a Pineda la 7a Processó Marinera en record 'a les persones que de la mar en feren vida'

 

Fotos. Gemma Balada. Confraria de Pescadors

 

Els Pescadors de Pineda han fet aquest diumenge l'homenatge a totes aquelles persones que de la mar en feren vida. Era la 7ª edició de la Varada de Barques i la Processó Marinera, amb la participació de diverses embarcacions malgrat la mar de fons de llevant. S'han varat algunes barques amb l'ajuda dels membres de la Confraria i ha estat un acte on s'ha pogut veure la germanor entre les persones que en formen part.

 

La barca 'Leo' ha fet de patrona i ha portat el Sant Joan que hi ha a la petita capella de la Confraria de Pescadors i també regidores de l'Ajuntament de Pineda.

 

1

 

1

 

S'ha fet un petit acte al 'marge', en un punt que enfila el campanar de Santa Maria amb el campanar de Sant Pere de Riu, per tant, unint Sant Joan Baptista, patró de Pineda, i Sant Pere, patró dels pescadors.

 

1

 

La festa es fa cada any pels volts de Sant Joan i comença així la Festa Major Petita. Segons els seus organitzadors, «neix amb la intenció de recordar la gent que ha fet vida al mar» amb l'esperança que es pugui mantenir i es pugui difondre el seu patrimoni. En l'acte s'ha tingut un record per a tres mariners i patrons que han mort els darrers dos anys, que són en Josep Rius, més conegut a la Confraria com en 'Lairom', en Joan Morell, i en Moisès Garcia.

La processó Marinera s'ha fet aquest diumenge a la Platja dels Pescadors amb un esmorzar mariner, l'acte al marge, i un petit acte central a la mateixa Confraria i una pregària a càrrec de Mossèn Ignasi Forcano, que també ha recordat les persones que cada any moren al mar.

L'acomiadament de la Processó Marinera anirà a càrrec de la diputada al Parlament de Catalunya, Mònica Palacín, la regidora de Cultura, Sandra Pérez, i del Patró Major de la Confraria de Pescadors, Francesc Horta que ha demanat "la implicació de les administracions" per poder mantenir l'espai de la Confraria de Pescadors de Pineda.  A l'acte també hi ha hagut regidores i regidores de tots els partits polítics amb representació a l'Ajuntament de Pineda.

 

 

1
 

 

El cap de Sant Joan

El patró dels pescadors arreu és Sant Pere, però en el cas de Pineda, els antics pescadors també han tingut a Sant Joan com a referent, perquè una llegenda explica que la nau que portava el cap de Sant Joan va ancorar a Pineda i van dipositar-lo a la platja, on ja s'hi va quedar convertint-se en el patró de Pineda. De fet, és una llegenda que es repeteix en diferents llocs de la cristiandat. Recordem que Pineda celebra la festivitat de Sant Joan, tant al mes de juny com al mes d'agost. És l'únic sant que es celebra la data del seu naixement i la data de la seva mort.

 

1