Vés al contingut
1

La Confraria de Pescadors de Pineda mostra un plafó que recorda 'la màquina de treure'

 

Fotos. Arxiu Municipal de Pineda

 

Ha estat una iniciativa de l'Associació d'Amics a Vela Llatina de Pineda El Mamelló, que ha creat el plafó i que s'ha instal.lat a la mateixa Confraria de Pescadors amb la idea que sigui didàctic i explicatiu d'una època en que hi havia moltes famílies de Pineda que es guanyaven la vida pescant.

Recorda la instal.lació, i per tant, el centenari de l'antiga 'màquina de treure' que va funcionar del 1922 fins a inicis dels anys 90, quan la màquina va ser desmuntada. A partir d'aquell moment, les barques, de mida més petita, són tretes per quatre motors més petits que fan la mateixa funció de treure les barques de l'aigua quan arriben 'en terra'.


 

Amb motiu del 'Pineda mar de flors', el Mamelló ha decidit recuperar la memòria d'aquesta màquina, única a Catalunya i que en el seu moment va ser tot un avenç tecnològic i més pràctic pels pescadors pinedencs. Van poder substituir els bous per treure les barques de l'aigua, per una màquina elèctrica que també podia funcionar amb un motor de benzina.

Aquesta màquina va ser desmuntada el 1990 i actualment està en un magatzem municipal que l'ha guardat durant els darrers 30 anys. La màquina està pràcticament íntegre i qui sap si algun dia es podria tornar a exposar al complet i fins i tot fer-la funcionar a la mateixa platja dels Pescadors de Pineda.


 

Informació del díptic editat amb motiu dels 100 anys de la 'màquina de treure'

A Pineda, com en altres poblacions de la costa, no hi havia port de refugi on amarrar les embarcacions de pesca. La platja era l’espai de seguretat on disposar les embarcacions, i també espai de treball, magatzem i venda del peix.

El 1922 va arribar la innovació a la platja de Pineda, amb la 'màquina de treure'.


 

Els bous

L'ús d'animals com els bous era l’habitual per treure les barques de l'aigua. Al segle XX, el sistema tradicional es va substituir per motors elèctrics

L’encarregat de dirigir els bous, el bover, marcava el ritme de l’operació. A Pineda els bous que s’utilitzaven habitualment eren els de cal Coix, ajudats pels bous de can Boia, cases del Raval de mar.

 

1


 

Arribada de la 'màquina de treure'

Al febrer de 1922 va arribar la innovació a la platja de Pineda amb la instal·lació d’una màquina per a treure les barques de l’aigua, substituint l’ús tradicional dels bous. Tenia un motor elèctric de la marca Westinghouse, amb els seus sistemes d'embragatge i fre en la recollida del cable metàl·lic. Josep Ma. Tarré Freixas va demanar a l'Ajuntament de Pineda fer l'obra. Va ser construïda per l’empresa barcelonina Construcciones Electro-mecánicas J. de Miquel & Ca. Els engranatges reduïen per cent la velocitat de funcionament del motor i podia recollir 10 metres de cable per minut. També disposava d'un motor de combustió auxiliar en cas de patir un tall d'electricitat.


1


 

La treta de l'embarcació

Un cop l’embarcació arribava a la platja, el paler l’enganxava amb el cable al mateix temps que col·locava els primers pals per poder treure la barca de l’aigua. En aquest moment aixecava la bandera per comunicar al maquinista que podia posar en marxa la màquina. Aquesta seguiria en funcionament fins que s’abaixés la bandera, en senyal que s’havia de parar la màquina.

Aquesta comunicació visual entre el maquinista, la bandera i el moviment de la barca era possible gràcies a les vidrieres del frontal i laterals de la barraca. L’augment de les dimensions de les embarcacions i la necessitat de poder treballar el màxim de dies possibles, va obligar als pescadors a amarrar als ports propers de Blanes i Arenys. Això va ocasionar que la màquina de treure anés quedant en desús.

A inicis de la dècada de 1990, la Confraria de Pineda va decidir desmuntar la màquina i destinar l’espai a funcions administratives i de magatzem.


 

Actualment es conserva tota la maquinària, i qui sap si en algun moment es podrà tornar a instal·lar per gaudir del funcionament d’aquest artefacte centenari i únic.

 

1