Vés al contingut
1

L'estiu de 2022 ha esta el més alt en risc d'incendis forestals, el més elevat dels darrers deu anys

 

Foto. ADF
 

Segons dades del Pla d’informació i vigilància contra incendis forestals (PVI) que realitza la Diputació de Barcelona, s'ha arribat a un total de tretze dies de risc extrem d’incendis, amb l’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nombre més elevat dels darrers deu anys. En conseqüència, també ha estat el més difícil pel que fa a la prevenció i extinció d’incendis forestals.


 

D’acord amb les dades registrades, des del 21 de juny fins al 31 d’agost a les comarques barcelonines s’han registrat un total de 174 incendis forestals, agrícoles o periurbans que han afectat una superfície total de 2.065,8 hectàrees.

Pineda ha tingut també un petit incendi a l'Ermita de la Mare de Déu de Gràcia, però es va poder controlar molt ràpidament i només van cremar poc més de 1000 m2.


 

La campanya del PVI s’ha coordinat amb els ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de la província, i ha anat a càrrec d’un equip de 239 persones, que han fet funcionar 15 torres de guaita, 93 unitats mòbils d’informació i dissuasió i 8 centres de control, des d’on s’han supervisat 67 càmeres de videovigilància destinades a la detecció i seguiment d’incendis forestals. Degut al risc extrem d’incendis forestals esdevingut al juny, 12 de les torres de vigilància van ser activades excepcionalment el cap de setmana del 18 de juny, tres dies abans de l’inici de campanya.

Tot i l’esforç ingent realitzat en vigilància que ha limitat el temps dedicat pel dispositiu a altres tasques, aquest any l’equip d’informadors ha sensibilitzat sobre prevenció d’incendis a 59.672 persones, la tercera dada més alta de la història del PVI. També s’han pogut inspeccionar 3.289 punts d’abastament d’ai­gua de prevenció d’incendis forestals, un nombre molt similar als inspeccionats el 2021.

El personal del PVI ha notificat 147 infraccions a la norma­tiva d’incendis, d’aquestes, en 120 ocasions s’ha detectat l’infractor i l’efectivitat en la dissuasió ha estat del 87,5 %, evitant-se així 105 situacions de risc d’incendi. Cal destacar que un 31,3 % de les in­fraccions han estat relacionades amb l’ús de maquinària que pot generar guspires, sense l’autorització pertinent, i, exactament amb el mateix percentatge, han estat infraccions de barbacoes fora de normativa.