Sanitat pública al Maresme: greus desigualtats en els temps d’espera per accedir a especialistes hospitalaris
Un estudi recent elaborat per metges d’Atenció Primària de l’Alt Maresme, i que ha estat facilitat a Ràdio Pineda, posa en evidència les grans diferències en els temps d’espera per accedir a especialistes i proves diagnòstiques, segons l’hospital de referència que té el pacient. L’estudi posa en evidència que el lloc de residència condiciona fortament l’accés a l’atenció especialitzada en la salut pública, una qüestió que s'està denunciant des de fa anys i que corroboren amb dades. L’anàlisi està basada en dades oficials del CatSalut del febrer de 2025, i revela que molts centres superen àmpliament els límits legals establerts per l’Ordre SLT/102/2015, que fixa un màxim de 90 dies per a visites ordinàries i 30 per a preferents.
Comparativa entre hospitals: especialitats amb més demora
L’estudi ha analitzat set especialitats mèdiques en quatre hospitals: Hospitals Comarcals de Calella-Blanes, Hospital de Mataró, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i Hospital Josep Trueta de Girona. Els resultats mostren diferències molt marcades, com es pot veure al gràfic superior.
Els Hospitals Comarcals de Calella-Blanes destaquen negativament amb esperes de fins a 298 dies per Digestologia, multiplicant per tres o quatre les esperes d’altres centres com Can Ruti o el Trueta. Per exemple, un pacient de Tiana o Montgat espera per una primera visita d’especialitat de digestiu 24 dies de mitjana, mentre que un pacient de qualsevol població de l’Alt Maresme triga 298 dies segons aquestes dades. Una altre exemple, un pacient de Mataró derivat a neurologia triga 53 dies de mitjana per la primera visita a l’hospital de Mataró, mentre que un pacient derivat als hospitals de Calella/Blanes trigarà el triple, 158 dies.
Proves diagnòstiques: una altra font de desigualtat
També s’han analitzat cinc proves complementàries, amb resultats igualment preocupants. En aquest cas, per exemple, a Calella-Blanes l’Electro Miograma triga 152 dies i a Can Ruti 33 dies.


Conclusions de l’estudi
• No es compleixen els terminis legals d’espera en molts casos.
• Hi ha una clara manca d’equitat territorial: el lloc de residència condiciona fortament l’accés a l’atenció especialitzada.
• Les causes apunten a una combinació de rigidesa territorial, manca d’especialistes, organització interna i creixement demogràfic desigual.
• L’estudi reclama una revisió urgent del model de distribució de recursos i una aposta clara per l’equitat territorial en salut.
Fonts de Dades Oficials de llistes d'espera (Gencat):