Vés al contingut
1

L'Arxiu Municipal mostra una exposició sobre la transformació històrica que ha tingut la platja de Pineda

Fotos de l'Arxiu Municipal de Pineda
Text: Oleguer Massaguer

 

El front marítim de Pineda de Mar té una longitud de 2.820 metres i un amplada que oscil·la entre 60 i 120 metres des de la via del ferrocarril.Els darrers fenòmens meteorològics, com la borrasca Glòria (gener 2020), les llevantades d’anys anteriors i les conseqüències del canvi climàtic, estan incidint en un fet, entre altres, com és la pèrdua de platja. La platja té una topografia quasi plana, excepte els 25 metres més propers al mar que presenten una llarga pendent ara més abrupta.


 

Els viatgers que recorrien el territori català durant el segle XVIII deixen constància de l’ocupació marina a Pineda. L’any 1790, Francisco de Zamora, funcionari de justícia i adscrit a l’Audiència de Barcelona, ens diu que hi havia matriculats 100 persones i 22 barques de pesca. També alguns vaixells de més tonatge per fer el tràfec comercial. El baró de Maldà, Rafel d’Amat Cortada i Senjust, constata que «els naturals porten la pesca a les ciutats de Barcelona i Girona àduc fins a Marsella, ocupant en la dita pesca vint barcas». Entre 1783 i 1794 es van construir cinc embarcacions d’entre 200 i 500 quintars. El 1885, el padró d’habitants recull 56 persones registrades (47 pescadors i 9 mariners); en 1935 seran 65 els registrats.

 

1
Barques de pesca i primers estiuejants al 1912 a la platja de Pineda.


 

Al llarg del segle XX, l’ús d’aquest espai s’ha anat transformant. Ha passat de ser un espai de treball a esdevenir un espai d’oci. Durant la primera meitat del segle XX s’ha donat la convivència d’usos i activitats: xarxes esteses, pescadors traginant estris a la barca, nens formals a la sorra, les casetes de bany dels senyors per canviar-se, la parella de bous traient la barca de mar, els joves practicant esport, grup de famílies passant una jornada d’esbarjo.

A partir dels anys 60, l’oci esdevé l’ús hegemònic de l’espai i la primera ocupació: aglomeració, turistes i nacionals torrant-se al sol, patins, para-sols, hamaques, xiringuitos de mides i materials diversos, alguna barca.

Els pescadors professionals amb llurs barques han buscat refugi als ports propers (Arenys de Mar i Blanes) i les úniques barques que hi ha varades a la sorra són d'afeccionats a la vela llatina i de pesca lúdica.

 

1
Banyistes a la platja de Pineda amb banyadors de la època.

 

1
La Penya 7 de Pineda, jugadors de waterpolo, a la platja de Pineda.

 

1
Tir al plat a la Platja de Pineda.

 

 

1
Els primers hotels i els primers 'xiringuitos' de platja

 

1
Banyistes a la platja en un foto en color