Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal et descobreix els gegants Dragut i Pineda

Text i fotos: Arxiu Municipal de Pineda de Mar

 

L'1 de maig de 1983 es va fer la presentació i primera cercavila dels gegants de Poblenou, en Dragut i la Pineda, els primers gegants de Pineda.

L'autor dels gegants va ser en Josep Cardona "Nona" (1955-2000), polifacètic constructor i ninotaires, amb taller a Mataró. En Dragut va ser el primer gegant que l'artista construïa i malauradament no se'n conserva el motlle inicial (1).
 

En Dragut representa un personatge històric, l'almirall de la flota turca de nom original Turgut, que la matinada de l'1 d'agost de 1545 va ataca la població de Pineda amb 11 galeres. La geganta Pineda, representa una donzella pinedenca com tantes altres que deurien viure de primera mà l'atac del pirata turc a la població.

Les dues figures van ser un encàrrec de la Comissió de Festa del barri i van costar un total de 245.300 pessetes, aconseguides amb aportacions populars.

Durant alguns anys, els gegants de Poblenou van ser els únics existents a Pineda i van ser presents en els actes lúdics del municipi (2, 3 i 4).

 

1

1

1

El dia 31 d'agost de 1986 i juntament amb els gegants de Canet de Mar van ser els padrins dels gegants de Pineda, en Guerau I i l'Ermessenda. Aquesta colla de Poblenou va participar amb els gegants i tres cap-grossos (5), afegits posteriorment, a diverses trobades de Catalunya (6), visites a Arles de Tec (França) i a Loja (Granada, 1989).

 

1

1

 

A partir de 1991 aquests dos gegants van anar quedant en l'oblit per la manca de continuïtat de la colla de Poblenou i el fet d'existir des de 1986 la Colla Gegantera de Pineda molt més activa.

Començà així un llarg periple de les figures de Poblenou per magatzems municipals, fet que va portar a la desaparició dels cap-grossos i la geganta Pineda. Per sort, el cap del gegant Dragut va suportar millor els anys d'oblit i gràcies a l'acció de membres de la Colla Gegantera de Pineda de Mar, veïns de Poblenou i l'entitat de Les Forces Infernals de Poblenou es va poder salvaguardar i restaurar (7).

 

1