Vés al contingut
1

L'Audiència de Barcelona jutja al pare del nadó mort a Pineda el 2019

Foto de portada: ACN
 

El pare en presó preventiva, ha reconegut els fets en la primera sessió del judici i el Fiscal li demana quinze anys de presó.


 

Aquesta setmana s'ha celebrat el judici al pare del nadó mort a Pineda el gener de 2019. Recordem que el cas va generar una gran consternació i indignació a Pineda i que fins i tot l'Ajuntament es va presentar com a acusació particular. En el judici el pare ha reconegut els fets en la primera sessió i per això, la Fiscalia ha rebaixat la petició de pena de presó de 25 a 15 anys. L'infant va ser atès a tres centres sanitaris abans d'acabar a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona, on va ingressar el 3 de gener i va morir 18 dies després, el 21 de gener. El ministeri públic considera que el pare, que des que va morir el nen està en presó preventiva, és autor d'un delicte d'assassinat amb l'agreujant de parentiu.

La Fiscalia també reclama que l'home no es pugui apropar a menys d'un quilòmetre de la mare del nadó ni comunicar-se amb ella 10 anys després del compliment de la condemna i que pagui una indemnització de 220.000 euros a la mare.

És l'únic acusat dels fets.

 

1


 

Segons consta a l'escrit d'acusació, l'acusat, entre el l'11 de novembre de 2018 i el 3 de gener de 2019, va aprofitar els moments en què es quedava sol al domicili familiar cuidant el nadó per agredir-lo "sent conscient del risc" que suposava sacsejar-lo amb violència "donada la seva debilitat física".


 

Segons les tècniques, l'acusat va reconèixer "no tenir habilitats parentals" i va reconèixer que s'havia posat nerviós i que el va sacsejar. Les tècniques, a preguntes de la fiscal, han explicat que els consta que el pare del nadó havia consumit drogues, principalment cocaïna, fins poc abans de conèixer la mare del petit i que semblava que la relació "li havia fet bé". Segons s'ha sabut, en tres relacions anteriors, les seves parelles havien avortat després de denunciar-se episodis de maltractaments.


 

Declaració de la mare del nadó

La mare del nadó de Pineda de dos mesos que va morir el gener de 2019 per maltractaments ha assegurat que el pare va confessar haver sacsejat el petit un cop va intervenir la DGAIA, i després d'haver-lo portat diverses vegades al metge.

Ha dit que un cop va intervenir la DGAIA la seva actitud va canviar i de "fer-li costat" va passar a "desentendre's totalment" de la salut del petit. Després que aquest dilluns el pare del nadó reconegués tots els fets, en la segona jornada del judici a l'Audiència de Barcelona han declarat la mare, l'avi matern del petit i les tècniques dels equips de valoració de maltractaments (EVAMI) que van tractar amb la parella un cop la DGAIA els va activar en veure les lesions que presentava el nadó.
La mare ha explicat que mai va sospitar del pare perquè des de l'inici havien tingut cura plegats del seu fill i sempre s'havia mostrat responsable.


 

L'avi de l'infant, ha explicat que sempre va acompanyar la parella quan van dur el petit a urgències i que quan va escoltar per primer cop la paula maltractaments es va quedar "gelat". També que, com la seva filla, mai va sospitar del seu gendre de qui ha dit que "era com un fill". "En una ocasió vaig intentar visitar-lo a la presó per entendre perquè ho havia fet i no em va volen rebre; a partir d'aquí no hi vaig voler pensar més perquè el que va passar és molt difícil d'acceptar", ha afegit.

Pel que fa les tècniques dels equips de valoració de maltractaments (EVAMI) que van tractar amb la parella, han declarat que els va "sorprendre" l'actitud del pare quan va confessar que havia sacsejat al petit perquè ho va fer amb "una actitud adolescent, capcot i mirant de reüll la mare amb un mig somriure".
Un cop el pare va confessar els maltractaments, la mare va quedar "descol·locada" i no va reaccionar segons les tècniques que han portat el cas.

 

1
Pineda va fer un minut de silenci arran de la mort de l'infant. Foto: Ràdio Pineda