Vés al contingut
1

El ple rebutja una moció d'ERC-JxP i d'En Marxa-JxCat per l'amnistia

 


 

La moció van presentar conjuntament els dos partits en suport de l'amnistia, que van exposar la regidora portaveu d'Esquerra, Mònica Palacín, i la regidora portaveu d'En Marxa, Noemí Llorens. El PSC va votar en contra i Pineda En Comú es va abstenir i finalment va ser rebutjada.

Durant l'exposició, Mònica Palacín va defensar l'amnistia pels «presos i exiliats i pels més de 2800 encausats que hi ha a Catalunya». També va dir que «l'amnistia i l'autodeterminació és la via democràtica per avançar». Ha dit que «la solució no vindrà del sistema judicial i per això cal una llei d'amnistia que necessita voluntat política, i que es pot aplicar en aquest cas».

La moció també fa un recorregut històric des de l'inici de l'anomenat 'procés' passant pel referèndum i fins als nostres dies.


 

La regidora Noemí Llorens va llegir els punts de la moció que destaquen, entre altres, que «votar és un mecanisme bàsic per una democràcia». També demana «l'amnistia que comporti la desaparició de qualsevol tipus de responsabilitat penal i administrativa» davant un procés democràtic. Segons el text «l'amnistia ha d'anar acompanyada del reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya i es demana també la llibertat de tots els presos/es polítics i processar a tots els responsables de la repressió dels drets fonamentals».

El text també demana el suport popular de l'amnistia i «el retorn dels exiliats i encoratjar a tots els agents a donar suport a la proposta pels drets civils i polítics».


 

La 1a. Tinent d'Alcalde i regidora de Presidència, Sílvia Biosca (PSC) ha dit que «és erroni donar falses expectatives sobre l'amnistia que no es corresponen amb la realitat d'un país democràtic». Ha dit que «una llei d'amnistia només es pot preveure en un estat autoritari». També va dir que «proposen canviar el delicte de sedició» com a solució i el grup del PSC va votar en contra de la moció.


 

El regidor de Pineda en Comú Marcos Ortega va demanar «no vetar-se mútuament entre partits i avançar per resoldre el problema polític». També ha dit que «la llei d'amnistia no tirarà endavant perquè calen acords molt amplis que actualment no són possibles». Per això ha demanat «ser realista i reformar els delictes de sedició i el codi penal amb una majoria que podria fer-ho viable». També ha dit que «hi ha aspectes de la moció que comparteixen però d'altres són molt difícils com una llei d'amnistia». També ha demanat tornar a la taula de diàleg. Es va abstenir en la votació.