Vés al contingut
1

El ple de l'Ajuntament de Pineda aprova el pressupost 2023, que puja a 35M€

 

 

Escolta AQUÍ el debat del pressupost (primera hora del ple municipal)

 

El ple de l'Ajuntament de Pineda ha aprovat el pressupost 2023 amb els vots a favor dels regidors i regidores de l'equip de govern del PSC, el vot en contra d'ERC-JxP i l'abstenció de Pineda En Comú i Junts. El pressupost puja a 35M€ .

L'exposició del govern ha anat a càrrec del regidor d'Hisenda, Javier Aguirre, que ha recordat que el pressupost 2023 ha estat marcat per la reducció previsió d'ingressos, l'increment del preu de l'energia elèctrica en un 25%, la congelació impostos i taxes i la obligació de contemplar pujades salarials que marca el govern.

 

Javier Aguirre (PSC): «Un pressupost d'objectiu social i inversions per Pineda»

En el ple, celebrat ahir, Aguirre va definir el pressupost pel seu objectiu social, «perquè mantè la despesa social, aposta pels serveis a les persones, amb unes inversions que vol afavorir l'economia local, perquè segueix ajudant a autònoms, empreses i famílies i perquè aposta per la sostenibilitat. I perquè es fa sense pujar la pressió fiscal»

Va enumerar els principals eixos del pressupost per les diferents partides i capítols, ingressos i despeses. Javier Aguirre va destacar «la sostenibilitat financera dels comptes, i que tenen en compte els objectius de l'espai públic, la seguretat, la sostenibilitat, la neteja i els serveis». Va dir que seran la millor eina «per donar resposta a la ciutadania, donar els serveis, afrontar la recuperació econòmica i social i preparar pineda pel seu futur».

Per la seva part, la regidora de Recursos Humans, Esther Puertas, es va referir a la consolidació de dos llocs de treball de l'Àrea de Benestar social.


 

Mònica Palacín (ERC-JxP): «El pressupost és de manual, sense riscos, però sense donar resposta a les necessitats dels pinedencs i pinedenques»

La regidora portaveu d'ERC-JxP, Mònica Palacín, va dir en el ple que veuen un «pressupost sense projecte de futur, que no han vist ara, ni en els deu anys anteriors». Va dir també que no només en quan a les inversions i infraestructures, sinó en polítiques d'ocupació, cohesió social i qualitat de vida». Va afirmar no dóna resposta a les necessitats dels pinedencs i pinedenques».

Mònica Palacín va reconèixer que no és un mandat fàcil, ja que ha estat «marcat per la pandèmia i ara per la crisi», i va dir que hi haurà 1,5M€ menys de plusvàlua, i això té un impacte a les arques públiques. També va afirmar que trobava a faltar partides per la revisió de llocs de treball de l'Ajuntament, la taula de reconstrucció, el pla d'ocupació local de joventut i persones en risc d'exclusió social, entre d'altres. Va exposar que si hi ha diners que no s'han pogut executar del pressupost anterior, no s'ha d'entrendre com «un estalvi» sino que són inversions que no s'han pogut fer. Ha posat com exemple «les marquesines» que van sortir de pressupostos participatius.

Per concloure, va dir que ERC-JxP havien de fer un vot ideològic i votaven en contra, perquè inclou una partida per la Policia Nacional a Pineda, ja que tindran una oficina a la població: «No votarem on hi hagi un sol euro a una partida on es destini un sol euro a la Policia Nacional»

 


 

Marcos Ortega (Pineda En Comú): «Valorem les millores en inversió espai públic, tot i que no podem votar a favor»

Marcos Ortega va dir en el ple que estan agraïts del treball dels tècnics i també el fet que el pressupost d'aquest any s'ha millorat la comunicació i el temps per fer propostes dels grups. Ha explicat les seves propostes, que tenen en compte les propostes en inversió en espai públic, medi ambiental, estalvi energètic, habitatge, patrimoni i que estan satisfets que ja hi ha més de 3M€ en inversions i 1€ en espai public. És necessari arribar als tres milions en espai públic. Així ho va dir en el ple Marcos Ortega.

 

Va dir que el pressupost és continuista i troben a faltar partides mediambientals i de participació. I finalment, que no es fa tot el que es projecta, ja que sempre hi ha un superàvit de 2M€. Va concloure que no poden votar a favor, però s'abstenien tenint en compte la inversió en espai públic.


 


 

Noemí Llorens (EM-Junts): «La seva exposició sobre el pressupost ha sonat a promeses»

La regidora portaveu de Junts va desglossar les xifres de les partides del pressupost, i va analitzar les mancances que hi veia. Va dir que trobaven que el pressupost, en matèria de desenvolupament econòmic, tenia partides que fins ara no s'han executat, com ara les de dinamització o formació ocupacional. Es va mostrar preocupara per l'índex d'atur elevat. Va explicar que defensen incrementar activitat comercial al poble, promocionar mercats, esdeveniments, invertir en cultura i el patrimoni cultural, fer rendible el reciclatge i el manteniment de parcs infantils, entre d'altres. Va afirmar que tenen propostes que no s'han escoltat, com la proposta d'una residència per gent gran. Va fer esment de les polítiques d'igualtat, gent gran, joventut, amb partides més baixes o d'igual quantia. Va fer esment d'alguna bona notícia, com l'arribada de Fons Next Generation per remodelar l'edifici de Serveis Socials.

Va argumentar el vot abstenció enlloc de votar en contra, ja que veia una aposta per les persones i els serveis en el pressupost 2023