Vés al contingut
1

Nova Llei: Els ajuntaments podran iniciar el procés per desnonar ocupes conflictius de pisos propietat de bancs

 

El Parlament ha aprovat la llei contra les ocupacions que provoquen problemes de convivència a les comunitats de veïns. Amb la nova llei, els ajuntaments podran iniciar el procés per desnonar ocupes conflictius de pisos que siguin propietat de bancs. Els tràmits els podran engegar sempre que els propietaris no ho facin. Els ajuntaments també es podran quedar l'habitatge desnonat durant 7 anys per destinar-lo a habitatge social.

Els ajuntaments hauran d'aportar a la justícia un informe amb actes policials i queixes o denúncies de veïns de l'immoble ocupat. I és que, sovint, els grans tenidors, es desentenen dels pisos que estan buits, i de la problemàtica que hi pot haver en les ocupacions. Si la propietat no denunciava l'ocupació, no s'actuava. Recordem que es considera gran tenidor aquella persona jurídica (com ara un banc) que tingui més de 10 pisos, o aquella persona física que en tingui més de 15.

La nova llei vol accelerar el procés de desnonament quan s'alteri la convivència, però entitats com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca critiquen la norma, que veuen electoralista, i temen que s'usi contra famílies vulnerables.

A la proposta inicial es plantejava que les comunitats de veïns també poguessin fer la sol·licitud, però finalment n'han quedat fora a petició d'ERC i del PSC.