Vés al contingut
1

15 de juny, Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a la Vellesa

 

Amics de la Gent Gran publica una guia per detectar situacions de maltractaments a persones grans. La guia, que estarà disponible al web de l’entitat recull set tipologies de maltractament: abús físic, sexual, psicològic, econòmic, negligència, abandonament o vulneració de drets.

Tot i que l’entitat remarca no hi ha gaires dades rigoroses al respecte, les xifres que mostren els estudis més recents, recollits per l’OMS, apunten que durant la pandèmia, els maltractaments a persones grans van augmentar un 84%. A més, la previsió és que amb l’envelliment de la població i si la proporció de víctimes no canvia, el 2050 prop de 320 milions de persones grans patiran algun tipus de maltractament.

Amics de la Gent Gran alerta que una de les grans dificultats per detectar aquests tipus de situacions es l’absència de comunicació o denúncia per part de la persona que ho pateix, ja sigui perquè no és conscient del que està passant, perquè té por a l’abandonament o a patir represàlies, per desconfiança en una solució, per problemes d’aïllament social, manca de proves o perquè el maltractador obstaculitza la denúncia.

La guia inclou consells a seguir en cas de detecció d’una possible situació de maltractament així com diferents passos a seguir per tal de buscar una solució amb el suport d’Amics de la Gent Gran i dels professionals que siguin necessaris.