Vés al contingut
1

Els impostos i taxes pugen a Pineda pel 2024, després d'estar pràcticament congelats els darrers 7 anys

 

AQUÍ pots tornar a escoltar el Ple Municipal

 

Des del govern municipal del PSC s'ha defensat la necessitat de pujar impostos i taxes per mantenir i millorar els serveis a la ciutadania. El govern ha explicat que restaven sense modificar-se des del 2016 i que l'actual pujada de l'IPC ha fet que els municipis hagin d'actualitzar els seus impostos i taxes per aconseguir l'equilibri pressupostari.

A més del govern del PSC, han votat a favor des de l'oposició i amb diferents matisos, el PP i Pineda en Comú. Junts per Pineda ha votat en contra als dos punts, mentre que ERC s'ha abstingut en el punt 3 referent als impostos i han votat en contra de les taxes.

 

El regidor de Serveis Econòmics Javier Aguirre, ha explicat que la voluntat del govern és garantir tots els serveis municipals, també els ajuts, beques i bonificacions. Pel que fa a l'IBI, que passa d'un tipus impositiu del 0,63 al 0,79, el govern defensa que la pressió fiscal a Pineda és inferior a la mitjana comarcal, ja que el valor cadastral dels immobles és inferior si els comparem a d'altres pobles. Ara, segons el govern, amb l'ajust dels impostos es mantindran encara per sota altres municipis. Segons ha explicat el regidor d’hisenda, Javier Aguirre, «la prioritat del govern és seguir prestant una oferta de qualitat, sense apujar els preus a les usuàries i als usuaris en serveis com per exemple, els educatius i de lleure, equilibrant el dèficit econòmic provocat per la inflació acumulada, també a causa de la pandèmia de la COVID, i posteriorment, per la guerra de Rússia contra Ucraïna. L’Ajuntament, tal i com ha matisat el regidor d’hisenda, Javier Aguirre, ha fet una «proposta assenyada» perquè no es vegin afectats els serveis, a la vegada que es mantingui l’equilibri econòmic del pressupost municipal.

Meritxell Mateu (ERC) ha dit en el ple que les pujades van del 10 al 25% i ha posat exemples de pujades, com la quota i el preu de l'aigua o la taxa de clavegueram. Ha dit que el més destacat és l'IBI, que puja un 25%. S'ha preguntat si era necessari pujar-ho tot.

Noemí Llorens (Junts) ha posat en relleu que Pineda té la renda per capita més baixa de la comarca, però en canvi la pujada d'impostos és més alta que a d'altres municipis veïns. Ha dit que un altre indicador és la gran demanda que hi ha d'ajuts a Benestar Social i l'alt índex d'atur. Per tot això, i perquè no hi ha hagut temps per debatre i fer aportacions, han votat en contra.

El regidor del PP Diego Sánchez ha dit que «vol ser coherent i de vegades això té un cost». Ha parlat de l'augment de l'IBI i ha dit que «s'hauria d'haver pujat gradualment els darrers anys i no fer la pujada de cop» i ha dit que, tot i així, «la pressió fiscal als pobles del voltant és similar a Pineda». El PP ha votat a favor del punt, donant un vot de confiança «sense que sembli un xec en blanc".

El regidor de Pineda en Comú Marcos Ortega ha dit que «la pujada és gran i ja han advertit que no s'havia de congelar impostos durant set anys». Ha dit que «cal mantenir es serveis públics però demanen que en futurs pressupostos es tingui en compte un augment progressiu». Pineda en Comú ha votat a favor de la proposta amb un «sí crític» però fent un vot de confiança a l'equip de govern.

 

El regidor Javier Aguirre ha agraït el to del debat i ha defensat la pujada com a formula per garantir tots els serveis municipals. Ha dit que «amb la pujada que es farà a Pineda no s'arribarà a la pressió fiscal d'altres municipis del voltant; serà inferior, perquè altres pobles apliquen un tipus impositiu superior ja que calculen el valor dels immobles més alt».

 

Per la seva banda, l'alcalde de Pineda, Xavier Amor ha dit que els ajuntaments estan mal finançats, i cal defensar una millora davant l'Estat i la Generalitat, per poder mantenir serveis, ajuts i bonificacions que no li correspon, però que són necessaris».