Vés al contingut
1

Es detecten més de trenta espècies d’amfibis i rèptils a la baixa Tordera en només dos anys

 

Foto de Iris Comas

 

La baixa Tordera és una zona de gran interès per la seva fauna i flora, però durant les darreres dècades no ha rebut l’atenció que mereix segons diu NatMon en una nota de premsa. CaixaBank i Fundació Iluro han permès donar continuïtat a aquest projectes que combina treball de camp i divulgació per conservar un grup d’animals molt amenaçat.


 

Els amfibis i rèptils, són un dels grups de vertebrats més amenaçats al món però en canvi el coneixement que en té la societat és escàs, i en alguns casos es perceben com animals perillosos, com en el cas de les serps o els gripaus.


 

Durant 2023 amb el suport de la convocatòria de Medi Ambient de CaixaBank i Fundació Iluro, s’ha pogut donar continuïtat a l’Atles d’Amfibis i Rèptils de la Baixa Tordera, que va iniciar durant el gener de l’any 2022 i que, fins avui dia, ha pogut recollir més de 1500 observacions de més de 30 espècies d’amfibis i rèptils.

La baixa Tordera és una regió de gran importància per aquest grup a causa de les seves singularitats, considerant-se un 'punt calent' a escala ibèrica. Durant l’any en curs, s’ha combinat divulgació i treball de camp, ajudant a entendre la situació de les espècies presents però també explicant a la societat el gran valor biològic de la baixa Tordera. S’han fet publicacions a la pàgina web de l’associació NatMonT i a xarxes socials, i s’ha redactat un article científic sobre la tortuga d’estany (Emys orbicularis).

L’associació de Naturalistes del Montnegre i la Tordera és una jove entitat, nascuda el juliol de 2020, però que s’ha mostrat molt activa i espera amb actuacions com aquesta que les condicions ambientals i la sensibilitat.