Vés al contingut
1

La Generalitat declara Pineda en situació de preemergència per la sequera

 

Foto: Unsplash

 

El Govern declara la preemergència per sequera aquest dimarts al sistema Ter-Llobregat, que aplega 6 milions de persones. La mesura afectarà 202 municipis, entre ells la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona.


 

Es marca un consum màxim diari de 230 litres per persona i dia i restriccions com ara:


 

  • Reducció del reg agrícola en un 40% o substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
     

  • Reducció del 15% dels consums industrials d'aigua.
     

  • Reducció del consum d'aigua per a usos recreatius (15% en usos urbans i 50% en reg).
     

  • Prohibició de regar zones verdes i jardins públics o privats (excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes, amb regadora o gota a gota).
     

  • Prohibició de regar la gespa en tots els casos, excepte en superfícies destinades a pràctica federada d'esport, o aquell reg que es faci reutilitzant aigua de pluja o de depuradora.
     

  • Prohibició de netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable.
     

  • S'estableixen limitacions per omplir i reomplir piscines.

 

Segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la sequera acumula 31 mesos i el 50% del territori català s'ha vist afectat de manera persistent, amb un dèficit global de precipitació de 446 mm. I no es preveu cap episodi de pluja abundant en el curt i mitjà termini.


 

Pineda ha consumit 172 l/m2 per habitant durant el mes d'octubre

Per tant, compleix amb els requisits de la Generalitat. Però en canvi, hi ha poblacions que han registrat un consum d'aigua molt elevat com ara Riudellots de la Selva (la Selva), amb 665 litres, Torrent (Baix Empordà), amb 500 litres, Pacs del Penedès (Alt Penedès), amb 498 litres, Matadepera (Vallès Occidental), amb 468 litres, i Vilobí del Penedès (Alt Penedès), amb 451 litres.

Molts municipis també tenen consums elevats com ara Lloret de Mar (la Selva), amb 244 litres d'aigua per habitant i dia durant el mes d'octubre, Malgrat de Mar (Maresme), amb 267 litres, Sant Celoni (Vallès Oriental), amb 260 litres, Tordera (Maresme), amb 238 litres, entre altres.


 

1
ACN