Vés al contingut
1

Els contagis de grip ja superen el pic de l'any passat i creixen els ingressats amb covid

 

 

El pic actual se situa en 153 casos per 100.000 habitants, si bé encara és inferior al dels anys anteriors a la pandèmia, quan la taxa era al voltant dels 350-400 casos, segons dades de Salut. L'elevada incidència de la grip en menors de 4 anys indica que probablement seguirà en ascens. D'altra banda, actualment hi ha 727 persones ingressades als hospitals amb covid-19, 183 més que la setmana anterior, i 24 a les UCI per la malaltia, 11 més. Les dades mostren que baixen les bronquiolitis en infants però cal esperar més dies per confirmar el final de l'onada.


 


 

Per franges d’edat, les dades mostren un augment en tots els grups, menys en els infants

El 65% dels hospitalitzats i el 77% de les persones que van acudir a urgències amb grip als hospitals de l’Institut Català de la Salut (ICS) durant aquesta setmana no estaven vacunats. La cobertura vacunal de la grip és del 65% en persones majors de 80 anys i del 53% en els que tenen entre 70 i 79 anys. En covid, la cobertura és menor, del 59% per als més grans de 80 anys i del 45% per a les persones d’entre 70 i 79 anys.


 


 


 


 

Un 13,7% més d’activitat als CUAP

Les urgències a hospitals i CUAP s'han incrementat un 5,5% en l’última setmana a Catalunya i un 12,1% en l’últim mes. L'increment de l’activitat de la darrera setmana ha estat principalment als centres d’urgències de l’atenció primària (CUAP), amb un 13,7% més. Aquests centres han atès més de 6.000 urgències diàries de mitjana.

Als hospitals, l’activitat a les urgències ha augmentat un 1,3%, amb 11.176 visites diàries de mitjana. També ha augmentat el percentatge d'ingrés hospitalari, amb el 10,6%.

A l’atenció primària, la setmana del 18 al 24 l’activitat ordinària (de dilluns a divendres, de 8 a 20 h) havia estat un 1,51% superior a la mateixa setmana que l’any anterior, mentre que en els darrers set dies, del 25 al 31 de desembre, ha baixat un 17,07% respecte a la mateixa setmana que l’any anterior.


 


 

Mesures per prevenir contagis

El Departament de Salut recorda alguns consells per prevenir les infeccions respiratòries, en aquestes setmanes de molta circulació de virus, com són rentar-se les mans sovint i adequadament; tapar-se el nas i la boca amb un mocador d'un sol ús a l'esternudar o tossir; ventilar els espais interiors; usar mascareta homologada si es tenen símptomes; limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament; consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica o si l'evolució de la malaltia és dolenta i vacunar-se de grip i de covid-19 en cas de trobar-se en una situació de salut vulnerable o formar part d'algun altre dels grups indicats.