Vés al contingut
1

La Generalitat fa un pla per trobar relleu juvenil a la pesca dels ports catalans

 

Fotos. ACN

 

Es vol recuperar la figura de l'aprenent i implantar altres accions per impulsar un sector que viu "moments complicats". El Departament d'Acció Climàtica finançarà contractes en pràctiques de joves pescadors que acabin de fer la formació de mariner pescador i de seguretat. És un programa per facilitar el relleu generacional per a joves desocupats. S'hi destinaran 20.000 euros per cada contracte durant un any (se'n preveuen 20). Es vol donar resposta a la demanda del sector de recuperar la figura de l'aprenent i que les persones que s'incorporin a l'ofici tinguin un sou des del primer dia. Ho ha anunciat el conseller David Mascort al port d'Arenys de Mar durant la presentació d'un pla per garantir la sostenibilitat econòmica social i ambiental. "Són moments complicats però cal seguir treballant", ha dit Mascort, perquè "es puguin guanyar la vida".

 

 

1
 


 

"No hi ha joves que vulguin treballar"

Aleix Roca, representant de les barques d'arrossegament d'Arenys de Mar, ha explicat als mitjans que tota iniciativa és bona però que veu difícil que el pla anunciat pugui revertir la situació actual. "El principal problema és que els joves no volen venir a treballar, el món de la pesca ja no és com fa vint anys", remarca. "Tenim moltes normatives, jo tinc una barca d'arrossegament i només treballaré set mesos a l'any, els sous han baixat i els preus son els mateixos de fa vint anys i no és una situació que pugui atraure joves de 15 o 20 anys", detalla. També creu que calen polítiques que abordin la contaminació i el canvi climàtic per ajudar a aquest ofici que "està en perill". Com a cinquena generació de pescadors, admet que, si ara pogués, ell també ho deixaria perquè és una feina molt dura i mal remunerada.


 

Precisament el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha subratllat la necessitat que el sector "es pugui guanyar la vida" i això passa, entre altres coses, per "fer atractiva" aquesta professió a la societat i conscienciar de la importància de consumir peix de les costes catalanes. Campanyes com la 'Pim, pam, peix!' per promoure el consum de peix són molt necessàries per ajudar a posar en valor un producte perquè la societat entengui que aquest és un sector "clau" per a l'economia i també per a la nostra cultura. L'altre gran repte, ha dit, és aconseguir la sostenibilitat econòmica, social i ambiental de l'activitat i ha remarcat el treball de cogestió que s'està fent a Catalunya i que ha permès arribar a projectes com el que s'ha presentat aquest dissabte.

 

1

 

A l'acte de presentació hi va ser també el director de polítiques marítimes i pesca sostenible Sergi Tudela i els regidors de l'Ajuntament de Pineda Mònica Palacín i David Ponsdomènech (ERC).


 

1

 

 

1