Vés al contingut
1

La casa on va viure Joan Coromines lluirà una plaça en homenatge al gran lingüista

 

 

Coromines va viure a la casa del carrer Colom,30 de Pineda entre els anys 1967 i el 1997, on va fer bona part de la seva gran obra. És un petit habitatge on va treballar de forma incansable i durant moltes hores cada dia. Recordem que Coromines va ser un home excepcional, que va fer una obra lingüística única al món, i que destaca per la seva Onomasticon Cataloiae entre altres.

L'acte es farà dissabte a les 11 del matí i tot seguit es farà un col.loqui amb el títol 'Parlem d'en Coromines'. Hi participarà el president de la Fundació Pere Coromines, Carles Duarte, el secretari i assistent personal Joan Ferrer, i també els pinedencs Quimet Maresme i Ramon Plaja, amics personsals.

L'acte serà moderat per la periodista i coordinadora de Ràdio Pineda, Maria Josep Hernàndez.

 

1
 


 

Joan Coromines

Joan Coromines va néixer el 1905 a Barcelona. Va estudiar a la Facultat de Filosofia i Lletres de Barcelona, als Estudis Universitaris Catalans i a la Fundació Bernat Metge. El 1931 va iniciar els treballs científics de l'"Onomasticon Cataloniae", recull onomàstic exhaustiu dels Països Catalans explicat des d'una perspectiva etimològica i lingüística, obra en la qual el filòleg treballaria pràcticament durant la resta de la seva vida.


 

Des del 1952 va combinar les seves activitats docents a Chicago amb estades de recerca científica a Catalunya. Va ser membre de l'Institut d'Estudis Catalans des del 1950. Joan Coromines tenia un profund domini del català, del castellà i de l'occità, tant en l'aspecte de la història documental i literària com de la dialectologia; coneixia a fons la bibliografia fonamental de la romanística, i també la lingüística indoeuropea i aràbiga. Amb aquest bagatge va iniciar l'empresa científica més ambiciosa, el "Diccionari etimològic i complementari de la llengua Catalana" (1980-91), compost per nou volums.


 

El 1994 va acabar la redacció de l'"Onomasticon Cataloniae", publicada per Curial Edicions Catalanes. Entre els nombrosos guardons que va rebre Joan Coromines, mort el 1997 a Pineda, destaquen la Medalla d'Or de la Generalitat (1980), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1984), el Premio Nacional de las Letras Españolas (1989), el Premi Sanchís Guarner (1989) i el Premi Nacional de Cultura (1995).


 

Joan Coromines va poder treballar a Pineda amb la calma que necessitava, amb l'ajut de Joan Ferrer i Costa, filòleg, professor, teòleg i traductor de diverses llengües. i va tenir una xarxa d'amistats, amb els que sovint feia excursions, sobretot pel Montnegre. Era un espai que estimava molt, i moltes vegades sovintejava per Hortsavinyà i el seu entorn.