Vés al contingut
1

Ràdio Pineda entrevista a Lola Balanza, una dona plena d'energia als seus 101 anys

Escolta aquí l'entrevista a Lola Balanza i Vallès

 

La Lola Balanza i Vallès ha celebrat els seus 101 anys i Ràdio Pineda li ha fet una entrevista per descobrir una dona plena d'energia, bon humor, optimisme, i lluita durant tota la vida. La Lola viu a la residència per a la gent gran Els Arcs i ha assegurat que «ara és molt feliç».


La Dolores, més coneguda com a Lola, va néixer a La Línia, a Múrcia i de petita ja va viatjar amb la seva família cap a Barcelona per buscar un futur millor. Ens ha explicat que «eren una família amb ben poca cosa i es van emportar el que tenien». Van arribar a Barcelona amb el vaixell 'Manuela'. Segons ha explicat «ara la vida és molt millor tot i que molta gent no està contenta». Ho diu en record a les mancances que va viure durant molts anys en una casa «sense aigua ni llum». La Lola ha explicat que «a la seva vida hi ha hagut coses bones i de dolentes, com tothom», i ha dit que «recorda amb pena la Guerra Civil» i totes les mancances que va viure amb la seva família. Ha recordat també que un germà «va estar tancat en un camp de concentració» i també ha recordat un amic de joventut que «va anar de voluntari a la guerra i va morir».
 

En una entrevista ha dit que «ella està contenta i viu una bona vellesa, perquè se sent molt ben tractada per tothom i pels treballadors i treballadores de la residència on viu». Ha dit que «sempre ha fet el bé, i li vida li ha agraït» i ha demanat «menys discussions, i més viure la vida». Li hem preguntat com s'ho ha fet per superar els 100 anys i ha dit que «sembla ser que Déu l'està ajudant». Ha afegit que «ha treballat molt durant tota la vida» però se sent forta i valenta per continuar.

La residència Els Arcs ha celebrat el seu 101 aniversari amb una festa amb tothom i la seva família. Ha explicat que «ho viu amb molta il.lusió» i ha afegit que «ha tingut un pastís i un ram de flors, que sempre posa a la recepció perquè tothom el pugui gaudir». S'ha mostrat molt agraïda a la seva família, que l'atén, la visita i l'estima.

 

1
La Lola amb part de l'equip de la residència Els Arcs

 

La Generalitat també li ha fet una felicitació personal amb l'entrega, l'any passat amb el seu centenari, de la Medalla Centenària de Catalunya. Ho han fet «en reconeixement als valors, l'experiència de l'aprenentatge i als coneixement que ha acumulat» i per «l'aportació a la història que escrivim les persones». La carta assegura que «les persones grans són dipositàries d'un important bagatge per encarar el futur amb optimisme i responsabilitat».

La Lola és una dona plena d'energia i bon humor. També ha volgut dir que «parla el català perquè li agrada» i sempre s'ha sentit molt ben acollida a Catalunya des que va arribar fa 90 anys. Sempre ha tingut iniciativa i això també ho transmet ara, als seus 101 anys. Ràdio Pineda també li desitja molta felicitat, bon humor, i que en compleixi molts més. Per molts anys, Lola!

 

1

 

1