Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal: les cases històriques del carrer Colom

Fotos de l'Arxiu Municipal

 

Durant les dècades de 1920 i 1930 Pineda va experimentar un cert creixement de població. Es tractava de persones provinents de l’interior de Catalunya i també de la província d’Almeria en la seva majoria.

Acompanyant l’augment de població va existir la necessitat de construir habitatges. Aquest fet va comportar l’aparició de nous carrers com el de Ponent i Onze de Setembre a Poblenou, i l’Anselm Clavé, Dr. J. Ma Bertomeu, Garbí o Cristòfor Colom a Pineda Centre.

El dia 26 d’octubre de 1931 es va donar permís a Magdalena Comas per construir 6 cases adossades, que avui podem observar al carrer Cristòfor Colom, n. 42 – 52. L’obra va anar a càrrec del mestre de cases pinedenc Joaquim Buscató Roig.

Consistia en una tipologia típica de casa senzilla de planta baixa amb un pati posterior i d’uns 4,5 metres d’amplada de façana. Acostumaven a tenir també elements decoratius de ceràmica, reixes de ferro forjat i ventiladors decoratius, consistent en unes peces que permeten el pas de l’aire de la façana anterior a la posterior, i així ventilar el sota teulat.

Aquestes sis cases del carrer C. Colom, així com altres edificis d’interès històric i escultòric de Pineda, han sobreviscut al pas del temps i als booms urbanístics de les dècades de 1970 i 2000, gràcies a constar al catàleg municipal de protecció d’elements i edificis d’interès patrimonial. Cal remarcar també que molts propietaris d’aquests edificis els mantenen i restauren, dignificant així la seva bellesa arquitectònica.

 

1