Vés al contingut
unsplash

Dra. Laura Fusté (CDSP): “Sense les retallades en Sanitat, la pandèmia no hagués estat tan greu"

Foto: Unsplash

 

Així ho ha dit a Ràdio Pineda la dra. Laura Fusté, de la Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró i El Maresme. És metgessa jubilada que també forma part del moviment Marea Blanca. Han redactat un comunicat al voltant de la Pandèmia del Covid 19. Posen de manifest que "la crisi de l’any 2008 va comportar les retallades de la Sanitat Pública al 2011". Reivindiquen que si no s'haguessin fet les retallades del 2011, o s'hagués millorat la situació, l'efecte de la pandèmia no seria tant dramàtic. "Evidentent seria igualment greu, però mai tant com està passant" . Ho ha explicat la doctora Laura Fusté a Ràdio Pineda

 

La falta de material i equips de protecció

Ha dit que els metges, infermeres, i tot el personal sanitari a primera línia està molt angoixat. "Els nostres hospitals estan col·lapsats. El personal no infectat està esgotat. Hi ha limitacions de material de protecció, falten Equips de Protecció Individual i sovint s'han de fer servir elements inapropiats". També explica que les UCIs no cobreixen tots els malalts que han de ser intubats i s’han d’adaptar amb urgència altres espais.

 

Explica que hi ha poques places d'UCI a la comarca del Maresme. De fet, només hi ha UCI a l'Hospital de Mataró. L'Hospital de Calella no té UCI, però arran del COVID-19 s'ha hagut d'habilitar la zona de reanimació postquirúrgica per atendre els pacients més greus i que requereixen ventilació mecànica. És el mateix cas que l'Hospital de Blanes.

 

Altes xifres de sanitaris infectats

Com a exemple, també ha comentat a Ràdio Pineda algunes dades preocupants, com els més de 200 sanitaris en quarentena del Consorci Santitari del Maresme, o els 81 sanitaris afectats de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. Caldrien més llits per COVID-19 a Mataró i Calella (a data de 5/4 hi ha 162 llits a Mataró i 27 a Calella, "ampliables segons demanda i autorització").

 

Una altra fet que els preocupa als metges és que hi ha pacients afectats de Coronavirus que no es poden pagar la medicació, i se la deixen de prendre. Ha dit que calen recursos pel aquests casos. També posa de manifest que els treballadors dels serveis essencials, (alimentació, farmàcia i transports...) no tenen equips de protecció i no se’ls poden comprar perquè estan exhaurits; i molts han hagut de fer-los de manera casolana.

 

En el comunicat diuen que és obvi que, al mig d’una pandèmia, és molt difícil fer crítiques perquè la malaltia desborda, però que s’haurien d’haver fet les previsions adequades. "Quan acabi, haurem de demanar responsabilitats i explicacions de com es van fer aquestes previsions i per què s’ha hagut d’arribar en aquesta situació de descontrol."

 

Podeu llegir íntegarment el comunicat a:

http://www.mareablanca.cat/la-malaltia-ens-desborda-pero-shaurien-dhave…