Vés al contingut
2

Ja és a les llibreries "Pineda de Mar Desapareguda", un recorregut visual per la nostra història recent

Aquest dimarts ja podem trobar a les llibreries “Pineda de Mar desapareguda” dels autors Joan Pujadas, Francesc Roldán, Oleguer Massaguer i David Pavón. El llibre és un recull d'imatges històriques de Pineda, i suposa un recorregut visual per la nostra història recent. El llibre l'ha publicat l'Editorial Efadós, dins la col·lecció Catalunya Desapareguda", i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Pineda.

 

 

Francesc Roldán, arxiver municipal i coautor del llibre, ha explicat que «el llibre aplega imatges de la vida social, els establiments, el creixement urbanístic i l'arribada del turisme, entre d'altres». N'hi ha del segle XiX i del segle XX, però el volum "va més enllà d'un exercici de nostàlgia"Francesc Roldan ha explicat que hi ha imatges de tot Pineda, no només dels carrers antics i històrics. També deixa constància de com ha evolucionat Pineda i els seus barris, com són Poblenou, Les Creus El Carme i Pinemar, de camps de cultiu i masies a la urbanització i els edificis.

 

1
La Torre i l'Ermita de Sant Jaume al segle XIX

 

Oleguer Masseguer ha destacat algunes de les imatges que aplega el llibre. N'hi ha d'inèdites, com una de la Torre i de l'Ermita de Sant Jaume datada de finals del segle XIX.

 

També ha destacat unes panoràmiques de Joan Pujadas fetes des del Taurus i que es veuen masies que ja no existeixen (la de Can Barbeta és l'actual zona de la plaça Llorens) i també de la zona del Barri del Carme, o una de l'arbre Verd quan s'urbanitzava el passeig maritim

 

1
L'Arbre Verd i urbanització del Passeig Marítim, l'any 1969.

 

2
Can Barbeta, la zona de l'actual plaça Sara Llorens l'any 1967. Foto. Joan Pujadas

 

Els quatre autors van rebre l'encàrrec de l'editorial de fer un volum de mà, més reduït del que es va publicar fa set anys, el 2013. «L’Abans: Recull gràfic de Pineda de Mar (1882-1975), de 855 pàgines. En aquest cas és un volum més reduït que s'ha posat a la venda a les llibreries de Pineda.

 

Francesc Roldan i Oleguer Massaguer han dit que és una satisfacció veure ja el llibre al carrer, malgrat sigui un moment molt atípic, ja que hagués pogut sortir per Sant Jordi.

 

2
Contraportada del llibre