Vés al contingut
1

L'eruga del suro torna a tenir una gran presència als boscos de Pineda i del Montnegre en general

Boscos dins del terme de Pineda com ara a Sant Andreu, als 3 Termes, o el Bagueny de Can Carreras entre d'altres, han notat novament un gran impacte d'aquesta eruga. A zones com ara Sant Pere de Riu, Vallmanya i Hortsavinyà, també es pot veure el bosc defoliat per aquesta eruga autòctona que té cicles vitals en que té una forta presència i es menja, literalment, totes les fulles dels arbres desforestant milers d'hectàrees de bosc.

 

1
Estat en que queden els arbres


 

La Generalitat ha fet un tractament aeri per controlar l'eruga peluda del suro al Parc del Montnegre i el Corredor

És una espècie autòctona de papallona que defolia els suros i les alzines. L'efecte que crea és devastador i l'any passat en va ser un bon exemple, però els arbres es recuperen en algunes setmanes. A l'estiu de l'any passat, quan l'eruga es converteix en papallona, es fan poder veure diàriament per Pineda i arreu dels pobles de l'Alt Maresme i el fet va sobtar tothom.

La Generalitat de Catalunya ha dissenyat els tractaments a partir de l'afectació de 2019 avaluada amb les imatges del satèl·lit SENTINEL i finançada per l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari de la Diputació de Barcelona.

El tractament no s'ha fet el zones on hi fan niu els rapinyaires per evitar l’abandonament temporal de niuades i en conseqüència el seu fracàs reproductor, sobretot pel vol de l’helicòpter.

El tractament s'ha fet de forma molt selectiva tot i que es considera que són productes compatibles amb l'agricultura ecològica segons els tècnics.

El Parc del Montnegre i el Corredor ha requerit a la Generalitat de Catalunya que s’eviti el tractament a prop de les masies i altres zones residencials i que se senyalitzin els tretze itineraris i els tres senders de gran recorregut (GR) afectats.

 

1