Vés al contingut
1

Miquel Jover (biòleg): «L'eruga peluda del suro forma part del cicle natural i el bosc es podrà refer en unes setmanes»


Escolta aquí l'entrevista

 

L'eruga del suro torna a tenir una gran presència als boscos de Pineda i del Montnegre en general. Als boscos dins del terme de Pineda com ara al Turó de Garbí, Sant Andreu, els 3 Termes, o el Bagueny de Can Carreras entre d'altres, hi ha una gran presència d'aquesta espècie d'eruga. A zones com ara Sant Pere de Riu, Vallmanya i Hortsavinyà, també es pot veure el bosc defoliat per aquesta eruga autòctona que té cicles vitals en que té una forta presència i es menja, literalment, totes les fulles dels arbres.

 

1
 

 

1

 

El biòleg Miquel Jover ha dit que «estèticament és important però l'espècie forma part de l'ecosistema i no ens ha de preocupar perquè els arbres rebrotaran i no és cap prejudici pel bosc».

Miquel Jover ha dit que «en períodes cíclics, fa una explosió demogràfica en que la seva població augmenta molt i durant 3 o 4 anys està en aquest nivell. Després d'un temps, torna al seu nivell de població anterior». Mentrestant, es converteix també en una gran font d'aliment per moltes espècies d'animals que formen part del cicle natural del bosc.

Els arbres estan plenament adaptats a aquests fenòmens i restaran unes setmanes sense fulles, a l'espera de tornar a rebrotar en només uns dies. Mentrestant, redueix l'evapo-transpiració quan menys aigua hi ha i en general, fins i tot millora globalment l'ecosistema. Miquel Jover ha explicat que tant el suro com l'alzina són arbres que tenen la capacitat de rebrotar, fins i tot en cas de patir un incendi forestal.

 

1
Bosc que ha rebrotat després de la defoliació. Foto: Miquel Jover

 

També ha demanat que «no hi hagi alarma social» per aquest fenomen i fins i tot els arbres «tindran més recursos per passar l'estiu».

En poques setmanes, cap al mes de juliol, podrem veure milers de papallones que volaran per tot el Montnegre i arribant també fins la mateixa platja. Les erugues s'hauran convertit en papallones que volaran per tot arreu. L'any passat va sorprendre molt a tothom en veure el gran nombre de papallones que volaven pels pobles i ciutats de l'Alt Maresme.


Miquel Jover ha parlat en aquesta entrevista de la necessitat de protegir els herbassars, també a primera línia de mar, i de la necessitat de la protecció de la llera i la desembocadura de la Tordera, entre altres. Tractarem aquests temes es posteriors notícies.

 

Fotos: P Basart