Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal et descobreix l'origen de la Parròquia de Sant Joan Baptista de Poblenou


 

El barri de ponent, Poblenou, a partir de la dècada de 1960, va començar a experimentar un important creixement urbanístic i de població. Aquest fet va comportar, entre d’altres aspectes, la necessitat de tenir un edifici que exercís d’església.

Aquesta mancança comportava haver de desplaçar-se fins a la parròquia de Santa Maria de Pineda o a la població veïna de Calella per assistir a les celebracions religioses, i, en algunes ocasions, celebrar missa a peu de carrer (1).

 

1
 

Així doncs, el dia 6 de novembre de 1966 es va celebrar la inauguració i consagració, pel bisbe de Girona Narcís Jubany i Arnau, de l’església de Poblenou, que fou posada sota la protecció de la Verge del Mar (2 i 3).

 

1

 

1


 

Les autoritats eclesiàstiques es van anar a rebre a la carretera per dirigir-se en comitiva fins a l’església a través de la futura av. Mediterrani, encara sense urbanitzar (4).

 

1

 

La dedicació a la Verge del Mar va comportar l’ús d’elements mariners per a decorar parts de l’església. Alguns elements es troben col·locats al propi altar de l’església, i també en forma de corona com a fons de la imatge de la verge.

Aquesta corona de jonc la va realitzar el veí i pescador Joan Mora Bosch a partir de la tècnica utilitzada per elaborar les tradicionals nanses de pesca (5). Aquest element fa temps que es va enretirar per trobar-se en mal estat.

 

1


 

Uns anys més tard, el dia 14 de març de 1970, l’església es va erigir com a parròquia sota l’advocació a Sant Joan Baptista, substituint l’advocació inicial a la Verge del Mar. Aquest fet possiblement es pot explicar per la impossibilitat d’existir dues parròquies en un mateix municipi sota la mateixa advocació. Cal tenir en compte que la parròquia de Pineda ja està dedicada a Santa Maria.