Vés al contingut
1

El futur del litoral: "No és un tema d'ecologistes, sinó de tothom"

«El litoral suposa una petita part del nostre territori, però sustenta gran part de la nostra població a nivell econòmic». Per això, «si volem un litoral amb garanties de futur cal una nova dinàmica de protecció». Així ho ha dit a Ràdio Pineda el geògraf Jordi Torallas, coordinador de Naturalistes del Montnegre. Ha explicat que «les intervencions que s'han fet fins ara no funcionen», i que és una realitat no només del litoral del Maresme, sinó general. Jordi Torallas ha explicat que el funcionament natural de les platges s'ha vist afectat per les construccions, les vies del tren, carreteres, passejos urbanitzats, els ports i els espigons. Explica que per preservar les platges cal respectar al màxim els processos naturals i, per això, cal un canvi.

 

Naturalistes del Montnegre expliquen que defensar el litoral també és preservar el turisme, que actualment és l'eix econòmic principal de les poblacions costaneres. Per això, segons explica el seu president, Antoni Abad, el que cal és repensar totes dues coses, «ja que no és un tema d'ecologistes, sinó de tothom».  El regidor de Medi Ambient, Santiago Macip, ha volgut destacar que els actes de la Setmana de la Natura continuen fins diumenge que ve, i que són per conscienciar del valor del nostre entorn.

 

Han fet balanç de la Taula Rodona celebrada dissabte sobre el Futur del Litoral a l'Alt Maresme. Els ponents van posar en relleu com el canvi climàtic modificarà el nostre entorn natural, sobretot el que ens és més proper: el litoral. De fet, els canvis es comencen a veure ja: van ser varies les referències al retrocés de les platges que tant afecten a la costa del Maresme i també als fenòmens meteorològics extrems com el darrer temporal Glòria, que cada cop seran més freqüents. Podeu tornar a veure al canal YouTube de l'Ajuntament de Pineda:

 

https://www.youtube.com/watch?v=g1Zo16nDPlI

https://www.youtube.com/watch?v=q2jAfaiSQtM

 

Jordi Torallas, Antoni Abad i Santiago Macip han participat al programa especial de 'La Setmana de la Natura' a Ràdio Pineda, presentat per Maria-Josep Hernàndez.

 

AQUÍ Podeu tornar a escoltar el programa

 

L'Associació Naturalistes del Montnegre és oberta a la participació de totes aquelles persones interessades en la natura i l'àmbit territorial que l'ocupa, així com a la col·laboració amb les entitats del sector que comparteixen objectius semblants. Podeu contactar amb l'entitat amb les seves xarxes socials o també al seu correu electrònic: as.natmont@gmail.com.

També podeu trobar l'associació a les diverses xarxes socials: al Facebook amb l'usuari @NatMonT2020, al Twitter @Nat_MonT_ i a l'Instagram @nat_mont_.

 

Aquests són els actes d'aquesta setmana organitzats per l'Ajuntament de Pineda:

 

1