Vés al contingut
1

"La pandèmia perjudica més al col·lectiu de persones amb discapacitat"

 

Foto: Fundació Marpí. Foto d'arxiu

 

Escolta aquí l'entrevista a Joaquim Burjons (Fundació Marpí- Taller Horitzó) i Maria Arellano (ADIAM)


 

Aquest 3 de desembre es commemora el Dia Internacional de les Persones amb discapacitat. El Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat té com a objectius sensibilitzar l'opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat i promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.


 

Joaquim Burjons president de la Fundació Marpí ha dit que «la pandèmia ha creat encara més diferències entre persones amb més i menys discapacitats» i ha afegit que «a nivell sanitari hi ha hagut bona col.laboració però a nivell global no s'han tingut en compte les necessitats de les famílies».

Joaquim Burjons ha dit que «necessiten més igualtat, polítiques d'inversions i protocols dignes». Ha afegit que «encara falta feina per fer perquè el sector necessita més diners per fer front a les seves necessitats». Ha demanat inversions per crear llocs de treball o habitatges per a persones amb discapacitat. Ha afegit que «a nivell local es senten ben atesos i a nivell col.lectiu la població està més informada i més sensibilitzada».

 

La presidenta d'ADIAM, Maria Arellano, ha dit que «durant la pandèmia s'ha trobat a faltar més contacte i proximitat ja que algunes persones grans s'han de fer cura dels fills i això ha crear angoixa». Ha dit que «sovint s'han sentit jutjades, tot i que cada cop la societat sap entendre millor el col.lectiu».

 

També ha explicat que «l'aspecte esportiu dels joves és molt important i l'aturada de la pandèmia ha afectat molt negativament a molts nois i noies». Ha dit que «els cal estimulació per avançar i per tant, l'esport és essencial». El fet d'haver aturat les competicions i entrenaments, s'han produït algunes lesions per manca d'esport. Ha explicat que «l'administració ha de posar més recursos ja que els metges fan tot el que poden, però fan falta més diners».

També ha parlat de la Llei Celáa, i ha dit que «espera que no tanquin tots els centres i s'ha d'apostar per una escola inclusiva real, i per tant, queda molta feina per fer». Ha afegit que «no és una mala llei però cal polir coses i tothom se l'ha de creure». Ha dit que «tothom té discapacitats i els alumnes també han d'entendre que tots som diferents, i per això, l'escola inclusiva és tant important».

 

1
ADIAM foto d'arxiu