Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal et recorda l'aventura de dos pinedencs a l'Exposició Universal de Paris de 1889

 

Text i fotos: Arxiu Municipal de Pineda


 

El 14 d’octubre de 1889, els pinedencs Jacint Serra Horta i Fèlix Horta Costas van viatjar en tren fins a París per assistir a l’Exposició Universal que s’hi va celebrar.

 

Aquesta informació la sabem gràcies a un dietari (1) que els seus descendents han conservat. No només l’han conservat sinó que van oferir l’oportunitat a l’Arxiu Municipal de fer-ne còpia, juntament amb tota la documentació familiar que conserven des de 1689 a 1941.

 

1


 

1

 

En aquest sentit, l’Arxiu Municipal té la capacitat de rebre donacions, cessions temporals o còpies de documentació i fotografia sobre Pineda procedent de particulars, garantint així la seva custòdia i conservació.


Retornant al viatge a París, cal destacar que tant en Jacint com en Fèlix, nebot i oncle, formaven part d’una família que tenia alguns dels seus membres vivint i treballant a Uruguai, on van ascendir social i econòmicament de forma molt rellevant. També cal esmentar que va ser un membre d’aquesta família que va portar el nostre Arbre Verd (2) i el va sembrar a terres de propietat familiar.

 

1
 

Tal com hem comentat, el viatge s’inicià a les 15:30 hores del dia 14 d’octubre de 1889 a l’estació de tren de Pineda, amb direcció a Cervera de la Marenda (Rosselló). Després de passar per les ciutats de Narbona, Bordeus i Angulema van arribar a París a les 17:40 hores del dia següent. Un total de vint-i-sis hores i 10 minuts de trajecte.

Es van hostatjar a l’Hotel de la Terrasse Baluard a Montmartre, i durant els tres dies que van estar a París van visitar la Torre Eiffel, acabada d’inaugurar, el Trocadero i el Palau dels Invàlids on hi havia una estàtua de Napoleó I i una mostra d’armes històriques de tota classe (3). A la mateixa Exposició Universal també van poder visitar els pavellons de Portugal, Perú i Espanya, entre d’altres, juntament amb el museu del Louvre.

Finalment, tal com consta al dietari (4), el dia 18 d’octubre van emprendre el viatge de retorn a Pineda, passant per les ciutats d’Orleans i Poitiers, deixant constància dels cultius de remolatxa, nogueres i blat, existents en aquelles regions.