Vés al contingut
1

Lola Balanza Vallès, 102 anys plens de vivències, lluita, bon humor i optimisme

 

Escolta aquí l'entrevista


 

La Lola Balanza i Vallès ha celebrat els seus 102 anys i Ràdio Pineda li ha fet una entrevista per descobrir una dona plena d'energia, bon humor, optimisme, i lluita durant tota la vida. La Lola viu a la residència per a la gent gran Els Arcs i ha assegurat que «ara és molt feliç». La Lola també ha patit la Covid-19 però l'ha superat totalment i ha dit que «està molt contenta d'haver matat 'el bitxo'». Ha dit que «espera que s'acabi aviat ja que mai ho havia vist abans». Ha dit que «ha vist guerres però el que ara està passant és bíblic».

La Dolores, més coneguda com a Lola, va néixer a La Línia, a Múrcia i de petita ja va viatjar amb la seva família cap a Barcelona per buscar un futur millor. Ens ha explicat que «és mig murciana i mig catalana» ja que de ben jove va arribar a Catalunya i va començar a treballar en una època de mancances. Va néixer durant el regnant del rei Alfons XIII, el rebesavi del rei actual Felip VI.

 

1


 

La Lola ha explicat que «a la seva vida hi ha hagut coses bones i de dolentes, com tothom», i ha dit que «recorda amb pena la Guerra Civil» i totes les mancances que va viure amb la seva família. Ha dit que recorda el fi de la guerra «però després va arribar la post-guerra, sense gaire menjar per les persones que vivien a Barcelona i la II Guerra Mundial ».

Ha recordat també que un germà «va estar tancat en un camp de concentració» i altres moments molts durs durant el franquisme.

També ha dit que «va treballar molts anys a l'Hotel Aricasa, de cinc estrelles, que compartia clients amb l'Hotel Ritz, i molt proper a la plaça de toros de la Monumental. Ha recordat que hi van passar molts de famosos, i toreros i artistes com ara Kirt Douglas, Carmen Sevilla, Josep Algueró, Júlio Iglésias o toreros com El Viti, El Cordobés, o molts altres. Aquest hotel ara s'ha convertit en habitatges de luxe i es troba al centre de Barcelona, al carrer Bruc amb Gran Via de les Corts Catalanes.


 

En una entrevista ha dit que «ella està contenta i viu una bona vellesa, perquè se sent molt ben tractada per tothom i pels treballadors i treballadores de la residència on viu». Ha dit que «sempre ha fet el bé, i li vida li ha agraït» i ha demanat «menys discussions, i més viure la vida». Ha dit que «li agrada molt Pineda i s'hi troba molt bé». Li hem preguntat com s'ho ha fet per superar els 100 anys i ha dit que «sembla ser que Déu l'està ajudant». Ha afegit que «ha treballat molt durant tota la vida» però se sent forta i valenta per continuar. També ha dit que «potser el secret està en que la seva família també ha viscut molts anys».

 

La residència Els Arcs ha celebrat el seu 102è aniversari amb una festa. Un cop més, ha dit que el ram de flors el deixa sempre a l'entrada a la residència «perquè tothom el pugui gaudir». S'ha mostrat molt agraïda a la seva família, que l'atén, la visita i l'estima i també a tot el personal del centre. Ha dit que «tothom l'estima i ella també es fa estimar».


 

La Generalitat també la va felicitar, especialment quan va celebrar el seu centenari amb la Medalla Centenària de Catalunya. Ho han fet «en reconeixement als valors, l'experiència de l'aprenentatge i als coneixement que ha acumulat» i per «l'aportació a la història que escrivim les persones». La carta assegura que «les persones grans són dipositàries d'un important bagatge per encarar el futur amb optimisme i responsabilitat». La Lola ha dit que «aquest any la festa d'aniversari s'ha adaptat a la situació de Covid però ja hi haurà temps de tornar a fer la festa quan es pugui».

 

1


 

La Lola és una dona plena d'energia i bon humor. També ha volgut dir que «parla el català perquè li agrada» i sempre s'ha sentit molt ben acollida a Catalunya des que va arribar fa 90 anys. Sempre ha tingut iniciativa i això també ho transmet ara, als seus 102 anys.

Ràdio Pineda també li desitja molta felicitat, bon humor, i que en compleixi molts més. Per molts anys, Lola!