Vés al contingut
1

14F: Guanya el PSC empatat a escons amb ERC, i l'independentisme supera el 50% dels vots

Gràfiques: Parlament de Catalunya. https://resultats.parlament2021.cat/resultados/0/catalunya

 

ACN. El PSC i ERC empaten en la primera posició amb 33 escons a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 amb el 98% dels vots escrutats. JxC queda en tercera posició amb 32 escons. Per darrere, Vox, amb 11 ocupa la quarta posició, seguida de la CUP (9) en cinquena, En Comú Podem (8) en sisena i Cs (6) en setena. Els últims escons els ocupa el PP amb 3. PDeCAT no ha aconseguit representació.

Han estat uns comicis marcats per l'abstenció (superior al 46%, gairebé 26 punts més alta que el 2017), per la pandèmia de la covid-19 i per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya de mantenir les votacions aquest diumenge (amb l'anul·lació del decret d'ajornament que havia aprovat el Govern).

 

L'any 2017 Ciutadans va guanyar les eleccions amb 36 escons, 2 més que el seu immediat perseguidor, el Junts per Catalunya que encapçalava Carles Puigdemont. Per darrere, Esquerra Republicana va aconseguir 32 escons i el PSC 17. Catalunya en Comú amb 8, la CUP amb 4 i el PP amb 4 van completar la cambra catalana.


 

El líder del PSC empata en la primera posició de les eleccions amb ERC amb 33 escons (el doble que el 2017) però guanya en vots, com ja va fer Pasqual Maragall en els primers comicis en què els socialistes es van imposar a Catalunya des del retorn de la democràcia postfranquista.


 

De la seva banda, Esquerra Republicana ha aconseguit guanyar el pols que manté amb Junts per Catalunya per l'hegemonia sobiranista i s'ha imposat per un escó a la força de Carles Puigdemont, de la mà de la candidata Laura Borràs. Els 33 escons de l'ERC de Pere Aragonès superen per un diputat els resultats dels republicans el 2017.


 

El tercer actor sobiranista en joc és la CUP, que amb 9 escons ha aconseguit més del doble dels diputats de l'última cita electoral. En l'àmbit independentista, els anticapitalistes tornen a tenir un paper clau de cara a la possible formació de governs.


1