Vés al contingut
1

#RecordaPineda amb l'Arxiu Municipal et descobreix l'Auca Comercial de Pineda dels anys 60

 

Fotos i text: Arxiu Municipal de Pineda

 

L’Auca Comercial de Pineda es va publicar a la dècada de 1960 per a donar a conèixer, d’una manera divertida, bona part de comerços que van obrir les portes l’any 1962.


 

Una auca és un document on apareixen un conjunt de petites vinyetes animades, acompanyades cadascuna d'un petit rodolí que explica algun fet distintiu de la corresponent vinyeta. Aquesta auca va ser produïda per Xavier Solà, autor de gran nombre d’aquesta tipologia de poesia il·lustrada durant les dècades de 1940 fins 1960. S’hi recullen un total de 26 activitats comercials com poden ser hotels, botigues de queviures, peixateries, bars, etc.

 

1
 

Si us fixeu en les vinyetes, veureu que la qualitat de la il·lustració permet reconèixer perfectament l’establiment comercial que s’està tractant. Així doncs, la columna, que encara existeix, de l’entrada tant pròpia del que fou la pastisseria Roca a la pl. Catalunya, la tipologia de lletra del cartell de la Farmàcia Vilardell, ara Costa Perich, al c. de Mar, 14 o l’aparador de la Floristeria Burjons al c. Dr. J. M. Bertomeu, 77, en són bons exemples.

A l’auca podem observar establiments que resten en actiu a dia d’avui, com poden ser l’Hotel Taurus, el Montemar, el Montpalau, el Bar Pineda «cal Ferrer» (o la botiga de llenceria el Caprici, ara ubicada a la pl. de les Mèlies, 4.

Per altra banda, s’hi representen també establiments que ja no existeixen, alguns d’ells força coneguts, com poden ser el bar musical La Casa Vella del c. de Mar, 7, el restaurant Mèlies, a la pl. de les Mèlies, 28, la joieria Portet al c. Dr. Bertomeu, 68 o les Fotografies Poch, a la pl. Espanya, 6.

Aquesta publicació ha estat possible gràcies a la donació a l’Arxiu Municipal d’aquest exemplar de l’Auca Comercial de Pineda per part del Centre d’Estudis Sant Cebrià, a qui volem agrair amb aquesta publicació el seu acte.