Vés al contingut
1

Pere Aragonès i Jordi Sànchez prometen un Govern "cohesionat", amb "una aposta pel diàleg" i una "confrontació cívica" amb l'Estat

Fotos: ACN

 

ERC i Junts anuncien un preacord per governar en coalició. Els dos partits diuen que han pactat el programa, l'estructura del govern, i també una estratègia independentista comuna.  El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, el pinedenc Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, han promès un Govern "cohesionat".

 

En la roda de premsa d'aquest dilluns al migdia als Jardins del Palau Robert (Barcelona) per anunciar el pre-acord per investir l'actual vicepresident amb funcions de president, els líders d'ERC i Junts també han deixat clara l'"aposta pel diàleg" i la "confrontació cívica" amb l'Estat. Aragonès ha afirmat que es manté l'acord amb la CUP, i Sànchez ha apuntat que està "convençut" que no serà motiu de "col·lisió".

 


1

 

El nou Govern tindrà 14 departaments: ERC i JxCat es quedaran la meitat de les carteres cadascun

ERC es quedarà Presidència i mantindrà Educació, i passarà a gestionar Interior i Cultura –fins ara en mans de Junts-. A més, els republicans també lideraran Acció Climàtica i Agricultura, Empresa i Treball i el nou departament de Feminismes i Igualtat.


Per la seva banda, Junts es quedarà la vicepresidència i Economia i mantindrà Polítiques Digitals i Territori, que es fusionen. També gestionarà Salut, Acció Exterior, Drets Socials, Justícia i la nova cartera d'Universitats.


Entre els grans canvis respecte al repartiment actual hi ha la gestió de les conselleries més socials, que passa en gran part a mans de Junts: pilotaran Salut –en campanya ja van anunciar que si guanyaven les eleccions Josep Maria Argimon en seria el titular- i Drets Socials –fins ara sota el nom d'Afers Socials-. ERC, però, retindrà Educació, i passarà a encapçalar Interior, fins ara de JxCat. D'altra banda, Junts passarà a ser al capdavant del Departament d'Economia, fins ara d'ERC i, de fet, liderat pel mateix Pere Aragonès.


Com a novetat hi ha també la pròpia organització dels departaments. Se'n creen dos de nous, Feminismes i Igualtat –per a ERC- i Recerca i Universitats –per a Junts-. Les competències de Territori i de Polítiques Digitals passaran a un sol Departament, Polítiques Digitals i Infraestructures, també de JxCat. També es fusionaran Empresa i Treball per una banda i Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació per l'altra, tots dos departaments per a ERC.

 

 

1