Vés al contingut
1

Pere Aragonès, 132è president de la Generalitat: "És un honor i una gran responsabilitat la que sento a les meves espatlles"

 

Escolta AQUÍ el discurs de Pere Aragonès, després de ser investit 132è President de la Generalitat

 

El pinedenc Pere Aragonès ha estat investit 132è president de la Generalitat. És el sisè d'Esquerra Republicana de Catalunya, i el primer des de la restauració de la democràcia. També és el primer republicà investit al Parlament des del 1936.

 

Pere Aragonès ha aconseguit la majoria absoluta: 74 vots a favor --els de Junts i la CUP, a més dels d'ERC--, i 61 en contra --els del PSC, els comuns, PP, Cs i Vox--. Ha estat en un segon debat d'investidura, després de les dues votacions fallides al març.


 

"És un honor i una gran responsabilitat la que sento a les meves espatlles", han estat les seves primeres paraules un cop investit. Ha explicat el seu compromís amb la ciutadania com a president "amb mà estesa, determinació democràtica i valors republicans" i ha tingut un recordatori per a dues persones: la primera, Oriol Junqueras, i la segona, Pere Horta, primer regidor d'ERC en democràcia a Pineda de Mar, mort fa tres anys.


 

Acte d'aquest vespre

A Pineda, aquest vespre, es farà un acte en reconeixement a Pere Aragonès com a primer pinedenc President de la Generalitat. La convocatòria ciutadana és a les 8 del vespre a la Plaça de Catalunya de Pineda i és obert a tota la població.

 

L'Ajuntament de Pineda volia fer un acte de recepció al president de la Generalitat, però finalment aquest acte no es pot fer avui, perquè el president té l'agenda tancada fins dilluns. Properament es buscarà una nova data. 


 

 

 

Pere Aragonès: la trajectòria

El pinedenc Pere Aragonès té 38 anys, està casat amb la també pinedenca Janina Juli, i tenen una filla. Va iniciar la seva carrera política a les Joventuts d'Esquerra Republicana i 'any 2003, amb només 21 anys, va ser escollit portaveu nacional de les JERC. L'any 2006 va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya. A les eleccions al Parlament de 2010 va ser escollit novament diputat, i també a les 2012.


 

Sent diputat al Parlament, a les eleccions municipals del 2011, va encapçalar la candidatura d'ERC-Junts x Pineda a l'Ajuntament de Pineda de Mar, que en aquells comicis va passar d'un a dos regidors. A les eleccions municipals del 2015, es va tornar a presentar a l'alcaldia, obtenint cinc regidors i regidores i passant a ser la segona força política al consistori.


 

Sent regidor a Pineda, va ser nomenat Secretari d'Economia de la Generalitat, els anys 2016 i 2017. El 10 d'abril de 2018 va fer públic, a través dels micròfons de Ràdio Pineda, i en una convocatòria a les portes de l'Ajuntament, que deixava l'acta de regidor a Pineda "per les noves responsabilitats a ERC a nivell català". La renúncia es va fer efectiva al ple del 26 d'abril de 2018 Sense cap excepció, en aquell ple tots els portaveus municipals dels set partits que tenien representació van destacar el seu tarannà dialogant, treballador i responsable, i el bon tracte personal més enllà de les diferències polítiques.


 

Al mes següent, el 19 de maig de 2018 va ser nomenat vicepresident de la Generalitat de Catalunya i conseller d'Economia i Hisenda. Va deixar la política municipal, però va donar suport a la candidatura a Pineda, que el 2019 va encapçalar la diputada Mònica Palacín. ERC-JxP van obtenir una representació de set regidors i regidores i són la segona força a l'Ajuntament de Pineda, a l'oposició.


 

Des del 30 de setembre de 2020 ha assumit funcions de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, arran de la inhabilitació de Quim Torra.

El 20 de novembre de 2020 es va confirmar que seria el candidat per Esquerra Republicana a la Presidència de la Generalitat a les eleccions al Parlament de 2021.


 

Les Eleccions al Parlament es van celebrar el 14 de febrer. El PSC va obtenir 33 diputats, ERC 33, Junts 32, Vox 11, la CUP 9, En Comú Podem 8, C's 6 i el PP 3 diputats.

El govern s'ha conformat amb els vots d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP. El govern però, només el formarà ERC i Junts mentre que la CUP en queda al marge donant suport al govern des de fora. La resta de partits estaran a l'oposició.