Vés al contingut
1

L'arqueòleg Joan Garriga diu que «el jaciment de Calella evidencia la important presència romana a l'Alt Maresme»

 

Fotos: Ràdio Pineda

 

Escolta l'arqueòleg Joan Garriga

 

Joan Garriga ha dit que «no és habitual a Catalunya trobar restes romanes amb murs de més de dos metres d'alçada». Ha explicat que Alt Maresme i la Selva Marítima sempre ha estat una zona on s'hi va establir població durant l'imperi romà i s'hi conreava, entre altres, la vinya. Justament a la vila romana del Roser de Calella s'hi han trobat restes que fan pensar que era un punt de producció de vi.

L'arqueòleg ha explicat que «una vila romana era semblant a una masia actual, però amb una estructura social complexe per fer tot el procés de producció del vi o cultivar altres conreus». Ha explicat que «de ben segur que encara queden moltes restes soterrades per descobrir i el que s'ha trobaT a Calella m'és un exemple».

Ha afegit que «és insòlit trobar restes romanes com les de Calella» i per tant cal un treball digne per a conservar-les i fer-les visitables.

 

També ha explicat que «és conscient del debat que hi ha sobre com exposar les obres i hi ha preocupació perquè si queden sota cobert, se li pot restar importància d'aquesta troballa». Ha dit que confia en que es pugui fer un gran projecte final tot i que ell no treballa directament sobre el jaciment. També ha dit que «a l'Alt Maresme s'hi feia vi de poca qualitat destinat sobretot per a l'exèrcit». Ha explicat que a la vila del Roser de Calella deuria haver-hi un propietari amb la seva família que generalment feia els tractes comercials, i unes famílies treballadores que desenvolupaven tota la indústria del vi. També ha dit que «sovint també comptaven amb bestiar i tot tipus de conreu.

 

Can Roig, la vila romana de Pineda

Joan Garriga també ha dit que «queda molt per excavar a la vila romana de Can Roig de Pineda, on s'hi poden trobar grans sorpreses». Ha explicat que «s'han fet alguns estudis i prospeccions però està per excavar». També ha dit que «el fet que Pineda tingués un aqüeducte amb un sistema fluvial de tres quilòmetres de llargada, indica que la vila romana de Pineda podria ser important ja que «era una construcció privada i no pas una obra pública».

 

1
Detall de l'Aqüeducte de Can Cua


 

Patrimoni de la Generalitat de Catalunya tutela l’excavació arqueològica que es fa al jaciment del Roser de Calella. Serà l’encarregada de validar el projecte de conservació, museïtzació i obertura al públic de les restes romanes que ha posat al descobert. Una plataforma ciutadana demana aturar la construcció del supermercat l’Aldi, que és la propietària del solar i està pagant l’excavació arqueològica que s’hi fa. Una plataforma ciutadana demana que es conservin les dades i es puguin visitar a l'aire lliure i no a cobert com s'ha previst. També estan recollint signatures per tenir més suport popular i demanen que es declari Bé Cultural d'Interès Local. Mentrestant l'Ajuntament de Calella ha assegurat que les restes seran visitables amb una entrada independent i a cobert.

Algunes sospites diuen que podria haver-hi més restes romanes sota els apartaments Toyca i fins i tot davant l’Hospital Sant Jaume, justament per on es vol ampliar les instal·lacions.


 

La vila romana del Roser és una de les més importants que hi ha a Catalunya

De la seva existència se’n té constància des dels anys 50 del segle passat però les primeres intervencions s’hi van fer al cap de 30 anys, obtenint-ne dades més precises. L’any 2001 es va comprovar la magnitud del jaciment gràcies a les prospeccions que es van fer per a un projecte constructiu que va quedar aturat. Llavors, la solució va ser tapar-ho i ara dues dècades més tard s'ha destapat.

 

1