Vés al contingut
1

El ple de Pineda aprova per unanimitat activar la recuperació i protecció de la Vall de la Riera

 

 

 

Tots els grups van votar a favor de la moció d'ERC-JxP. El text diu que la Vall de la Riera acull un important llegat dels avantpassats com l'Aqüeducte Romà, el Pont del Diable, la Font de Ferro, i les masies de l'entorn. També destaca les restes del Poblat Ibèric, el el Cementiri Romà, les Carboneres, el Molí o el Castell de Montpalau com a exemples. El text diu que són espais per a fer rutes turístiques, culturals i educatives i cal «restaurar, habilitar i adequar tota la zona en un projecte ambiciós, però beneficiós per a la nostra població». La moció diu que cal crear i garantir una partida pressupostària d’arqueologia en els propers pressupostos. Demanen que sigui un projecte transversal per agrupar tots els organismes implicats i que compti amb un assessorament expert. Com també promogui la implicació de totes les àrees relacionades: cultura, educació, joventut, turisme, ...

 

1

 

La moció demana fer un estudi complet de tota l’estructura de l'aqüeducte d’inici a final, restaurar-la completament i fer-la visitable, i fer un projecte divulgatiu que vinculi escoles i turisme per donar-ho a conèixer. També demana establir convenis amb les universitats per tirar endavant els projectes d’excavació, documentació i preservació de l’entorn. Per això assegura que cal buscar fonts de finançament i que es posi en coneixement el projecte als diferents Ajuntaments de les poblacions veïnes que puguin estar afectades. La moció la va explicar en el ple el regidor d'ERC-JxP, Jaume Valls

 

La primera tinent d'alcalde, Sílvia Biosca va dir que «l''Ajuntament de Pineda ja fa temps que hi treballa, i així ho han demostrat amb la compra de l'Aqüeducte, i cal fer passes endavant amb prudència». També ha dit que «ja es va fer una actuació de conservació de l'Aqüeducte de Can Cua, a l'espera de rebre els informes i faran actuacions per la seva conservació». També va recordar que al marge de l'ajut d'altres administracions, «pel moment la Generalitat no ha participat en la compra però sí demanen que ara s'impliquin en la conservació».

 

Marcos Ortega de Pineda en Comú també va votar a favor de la conservació del patrimoni i de la natura. Va dir que «és un entorn privilegiat, i cal potenciar-lo a nivell ecològic i turístic, treure partit de peces om ara l'aqüeducte».

 

Noemí Llorens d'En Marxa- Junts per Catalunya va dir que «s'ha de treballar més enllà de l'adquisició de l'aqüeducte i farà falta més pressupost». Va dir que «cal potenciar aquesta arquitectura per dotar a Pineda de més oferta sumada a l'oferta de destí de platja».

 

El regidor d'ERC-JxP Jaume Valls va agrair el suport a la moció i el vot favorable. Va dir que la «iniciativa que ve de lluny i que es fa pensant en el futur».

 

1
Restes de l'aqüeducte retrobades darrerament per l'arqueòleg pinedenc Joan Garriga.