Vés al contingut
1

Neix l’Espai Agrari de la Baixa Tordera

 

Diputació de Barcelona.

 

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT) és una de les zones agràries més fèrtils i singulars de Catalunya. Ara es vol posar en valor el seu paper per abastir amb aliments de proximitat a la població. Juga un paper fonamental en la prevenció d’incendis forestals, ajuda a incrementar la biodiversitat dels ecosistemes i ajuda a mitigar els efectes més negatius del canvi climàtic.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera (EABT) és un projecte promogut pels municipis de Palafolls, Tordera, Santa Susanna, Malgrat de Mar i Blanes amb el suport de la Diputació de Barcelona. En els darrers 60 anys, aquests municipis han perdut el 52% de la seva superfície agrícola. Amb la creació de l’EABT, més de 2.300 hectàrees de camps de conreu queden emparades. El nou espai agrari ajuda a mantenir l’activitat agrària en el territori i contribueix a garantir el dret de la ciutadania a gaudir d’aliments saludables, sostenibles i de proximitat.

 

Té una superfície de 140 km2 a cavall entre Tordera, Santa Susanna, Palafolls, Malgrat de Mar i Blanes. Arriba fins al Parc del Montnegre i el Corredor que, juntament amb el Parc de la Serralada Litoral, fan de barrera natural entre les planes vora el mar i les depressions del Vallès i la Selva.


 

Per què s’impulsa?

El sòl agrari és un recurs absolutament imprescindible per al conjunt de la societat: sempre ho ha estat i sempre ho serà. Per aquest motiu, la Diputació de Barcelona s’ha compromès a donar suport als governs locals que vulguin preservar-ho.

Fidel a aquesta voluntat, la corporació ha acompanyat els municipis de la vall baixa de la Tordera en el seu objectiu d’aturar la pèrdua progressiva de terres: en els darrers 60 anys, els termes municipals de Tordera, Santa Susanna, Palafolls, Malgrat de Mar i Blanes han perdut el 52% de la seva superfície agrícola. El sòl agrari ha estat ocupat, principalment, per masses forestals, edificacions i infraestructures.

Amb la creació de l’EABT, més de 2.300 hectàrees de camps de conreu de gran qualitat queden emparades. I aquest fet permet mantenir l’activitat agrària del territori i contribuir a garantir el dret de la ciutadania a gaudir d’aliments saludables, sostenibles i de proximitat.

Amb la creació de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, ja són vuit les zones agràries protegides o gestionades a Catalunya. Totes estan situades a la demarcació de Barcelona i, d’aquestes, tres s’han creat gràcies al suport de Diputació de Barcelona: són el Parc Agrari del Baix Llobregat, el Parc Rural del Montserrat i l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.

 

Quins són els seus objectius principals?

Segons el Pla de Gestió i Desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, un document elaborat per la Diputació de Barcelona juntament amb els ens locals i la pagesia del territori, els objectius principals del projecte són tres:

1. Comprendre l’Espai Agrari de la Baixa Tordera com a una eina útil, que contribueixi al prestigi de les produccions agràries, atorgui valor afegit al territori, n’eviti la banalització, en preservi l’entorn i li aporti qualitat de vida.

2. Reconèixer el paper econòmic, professional i social de la pagesia del territori, en la seva funció productiva, social i ambiental, així com també l’arrelament que en fa i la tradició que manté. Aquests elements són essencials per garantir la rendibilitat de les explotacions agràries locals i la dinamització del sector productiu agrari.

3. Oferir suport tècnic i econòmic per a la gestió i el desenvolupament de l’espai agrari. Els plans, programes i mesures a desplegar han de contribuir a consolidar la pagesia local i acollir nous emprenedors agraris.


 

Quins aliments es produeixen localment?

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera conserva un paisatge agrícola, tradicional i divers.

A la zona del delta de la Tordera, l’activitat agroalimentària es dedica en bona part a la producció d’aliments frescos i de temporada, essencialment hortícoles. S’hi prioritza la rotació dels conreus, fent a cada parcel·la de dos a tres cultius anuals de diferents espècies hortícoles, fet que redueix l´aparició de plagues i malalties del sòl.

A la zona més alta de l’EABT, també s’hi fan cereals i farratges per a la producció ramadera de carn i llet. A més, hi ha mel i ous.

La pagesia local desplega un dinamisme ben organitzat que els permet gaudir del sòl agrícola més productiu per unitat de superfície de la Regió Metropolitana de Barcelona.

En concret, l’horta de l’EABT és una de les més fèrtils de Catalunya. En ordre d’importància, és la tercera del litoral català: segueix de prop els deltes de l’Ebre i el Llobregat.


 

Com es comercialitzen aquests productes?

Els aliments produïts localment es poden adquirir a través de circuits de venda de proximitat molt diversificats: es troben disponibles a les agrobotigues (presencialment i mitjançant plataformes de venda en línia), les cooperatives agràries, els mercats municipals sedentaris i setmanals, així com als petits comerços de barri.

 

Per què és tan important el Pla de Gestió i Desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera?

Bàsicament, perquè és un document de consens que respon a la voluntat de posar en valor l’activitat agrària del territori, desenvolupar-la de manera harmoniosa amb el paisatge, la natura i la cultura, i avançar cap a sistemes agroalimentaris més saludables i sostenibles.


 

Quines són les línies estratègiques definides en el document?

Segons el Pla de Gestió i Desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, les línies estratègiques que cal materialitzar són sis:

1. Gestionar infraestructures, serveis i recursos agroterritorials. Mesures concretes: millorar l’eficiència de les infraestructures i serveis agraris, i treballar per la gestió agrosilvopastoral.

2. Preservar el territori. Mesures concretes: preservar els valors ambientals de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, ordenar l’entorn, treballar per la millora de la gestió dels residus agraris i minimitzar els danys de la fauna salvatge.

3. Connectar camp i ciutat. Mesures concretes: fer visible l’EABT i impulsar la sensibilització ciutadana dels productes locals i dels sistemes de producció a les escoles.

4. Dinamitzar l’accés a la terra i facilitar la incorporació de nova pagesia. Mesures concretes: garantir el relleu generacional al sector agrari, impulsar la formació per la pagesia i al sector ramader, assessorar en la gestió integrada de plagues i malalties, oferir suport tècnic i assessorament al sector agrari.

5. Promocionar l’espai agrari. Mesures concretes: posar en valor l’Espai Agrari de la Baixa Tordera i afavorir la venda directa i de proximitat.

6. Participar de forma activa en el sistema alimentari. Mesures concretes: fomentar el treball en xarxa entre els diferents agents socioeconòmics del territori, establir sinergies entre actors públics i privat, i fomentar la governança alimentària.

 

Principals dades destacables

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera ha perdut el 52% de la superfície agrícola des dels anys cinquanta. Concretament, 2.572 hectàrees, una àrea equivalent a 3.600 camps de futbol.

En l’actualitat, el 15% de la superfície total de l’EABT es dedica a terres de conreu; el 10%, a pastures; el 51%, a boscos; i la resta, el 24%, a edificis, infraestructures, etc.

L’horta es concentra, sobretot, a Palafolls, Blanes i Malgrat de Mar, mentre que Tordera destaca pel cultiu de cereals i farratges. Les explotacions ramaderes es troben, principalment, en els termes municipals de Tordera i Palafolls.

La superfície agrària gestionada dins l’EABT és d’unes 2.300 hectàrees, amb un 70% dedicada als conreus de regadiu i un 30%, als de secà. L’Espai Agrari de la Baixa Tordera concentra prop de la meitat de la superfície agrària de tota la comarca del Maresme.

La majoria de les explotacions hortícoles del territori són petites i familiars, amb una dimensió d’entre 2 i 5 hectàrees. El 56% de les terres de conreu són de propietat.

El perfil de pagès de l’EABT és un home de poc més de 50 anys, amb estudis de formació secundària, i sense relleu generacional. El 20% dels titulars de les explotacions agràries són dones. En el sector de l’horta, entre la mà d’obra directa i la indirecta, hi ha un miler d’ocupats.

A l'EABT, el 8% de la superfície cultivada és ecològica. Aquest percentatge és del 7% en l'àmbit de Catalunya.