Vés al contingut
1

Pineda i Tordera presentaran projecte als fons Next Generation per fer el tractament terciari a la Depuradora de l'Alt Maresme

La Depuradora de l'Alt Maresme. Foto: Ràdio Pineda

 

L'alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha explicat a Ràdio Pineda que els dos ajuntaments que «volen presentar un projecte per finalitzar el tractament terciari de les aigües». La instal.lació, ubicada a peu del Montpalau a l'antiga pedrera i a cavall entre els dos termes municipals, recull les aigües brutes des de Calella i fins a Palafolls. De fet, la planta depuradora està en terme municipal de Tordera i amb gran part de la infraestructura de canonades en terme de Pineda. Els dos ajuntaments volen treballar conjuntament i poder presentar el projecte als fons Next Generation que atorga la Unió Europea, per a projecte sobre la sostenibilitat i la transició digital entre altres. L'alcalde de Pineda ha explicat que també «volen millorar la imatge de la Depuradora de l'Alt Maresme». També ha dit que «es vol crear una aula de natura per fer formació, tal i com detallava el projecte inicial». 

 

Es demana que es pugui retornar l'aigua tractada a la Tordera per recarregar l'aqüífer. L'alcalde de Pineda ha aclarit, en ser preguntat via Twitter de Ràdio Pineda que "portar aigua tractada a la Tordera és la proposta que defensem, i que ja vaig parlar amb el director de l’ACA". "La resta del projecte, també volem que es pugui finalitzar, això és el que va prometre la Generalitat el dia que va acordar fer-la".

 

El Fons NGEU és un instrument aprovat pel Consell Europeu que té com a finalitat contribuir a la reconstrucció dels membres de la Unió Europea, reparant els efectes econòmics, socials i sanitaris de la pandèmia de la COVID-19, i alhora impulsar la transició ecològica i digital dels països de la Unió Europea. L'alcalde pinedenc ha aclarit que els fons Next Generation «són diners que han de servir per a fer canvis estructurals de país», i que no es poden demanar per a petits projectes: «No es poden demanar per arreglar voreres, per exemple».

 

El projecte presentat a la Unió Europea inclourà el tractament terciari a les aigües. L'any 2010, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va confirmar que ajornava la construcció del tractament terciari de la depuradora de l'Alt Maresme per falta de finançament per assumir els tres milions d'euros que costava l'actuació. Llavors la depuradora encara no estava acabada. També es va ajornar la integració paisatgística i ambiental de l'equipament, la creació d'un centre d'interpretació de la depuradora que havia de mostrar als visitants les virtuts del cicle de l'aigua i s'havia de retornar l'aigua tractada a la Tordera per recarregar l'aqüífer. La Depuradora va entrar en funcionament el desembre de 2012 sense aquesta part del projecte que ara es voil presentar als Fons Next Generation.