Vés al contingut
1

El ple de Pineda aprova la congelació d'impostos i taxes per segon any consecutiu

 

Escolta i mira AQUÍ el ple muncipal

 

Pineda de Mar congela impostos i taxes per segon any consecutiu. El Ple Municipal ordinari del mes de setembre de l’Ajuntament de Pineda de Mar celebrat ahir va aprovar la congelació d’impostos i taxes municipals per a l’any 2022. D’aquesta manera, i per segon any consecutiu, no hi haurà modificació en les contribucions per tal d’evitar un major esforç contributiu de famílies i empreses del municipi en el context econòmic actual. L’aprovació de les ordenances fiscals per l’any vinent únicament han introduït modificacions tècniques i l’ampliació de la bonificació del 50% de l’impost sobre béns immobles (IBI) d’un a cinc anys per la instal·lació de sistemes d’aprofitament tèrmic o instal·lació de plaques solars en habitatges o edificis.

 

El ple va aprovar les Ordenances Fiscals amb els vots a favor de l'equip de govern del PSC, i dels grups municipals de Pineda en Comú i En Marxa-JuntsxCat. ERC-JxP es van abstenir.

El regidor d'Hisenda, Javier Aguirre (PSC), va explicar que es mantenen els preus d'impostos i taxes per al 2022, sense cap increment.

 

 

ERC: Abstenció

El regidor d'ERC.JxP, Francesc Gil, va dir que els agradaria poder haver fer més aportacions, i per això es van abstenir. Ha recordat que ja havien demanat ampliar la bonificació per la instal·lació de plaques solars.

Pineda En Comú i Junts: A favor

El regidor de Pineda En Comú, Marcos Ortega, va dir que l'únic requisit que demanaven era aquesta congelació d'impostos i taxes. Per aquest motiu, el vot va ser favorable. Noemí Llorens d'En Marxa-JuntsxCat també va dir que els hauria agradat fer més aportacions, però van votar a favor pel fet que es congele els impostos i taxes.

 

 

Altres punts del ple de setembre

 

280.000 € per a la millora de l’espai urbà

El ple també va aprovar la modificació de crèdits per valor de 90.000 € als que es sumaran 190.000 € més en modificacions per decret fins a arribar als 280.000 € i que es destinaran a la millora de l’espai urbà. En concret es destinaran a la millora de parcs infantils, en equipament per a la platja (fonts, dutxes, passeres, zones d’ombreig) en la construcció d’un nou espai esportiu públic (pista de bàsquet), marquesines de parades d’autobús i inversió en elements culturals i promoció del municipi. També es preveu l’adquisició de nous instruments per a l’Escola Municipal de Música. Aquesta inversió prové d’imports sobrants de projectes finalitzats o bé d’estalvis d’actuacions previstes al 2021 i que, per la seva complexitat, es traslladaran al 2022.


Rebaixa de la taxa d'escombraries

El ple va aprovar per unanimitat una mesura de suport al sector empresarial i turístic per rebaixar la taxa d'escombraries un 30% dins del Pla de Reconstrucció. La bonificació ja es va aplicar l'any passat en diversos sectors. Ho va explicar en el ple el regidor Jordi Masnou i va rebre el suport de tots els grups municipals, que van posar de manifest que és reivindicació d'aquest sector.


 

Aprovat el Compte General de 2020

El ple va aprovar de forma definitiva el Compte General de l'Ajuntament de Pineda de Mar corresponent a l'exercici 2020. Ho va explicar el regidor d'Hisenda, Javier Aguirre . El regidor Francesc Gil, a clarir que votaven a favor perquè no es tractava d'una visió política, sinó tècnica, i tot era correcte. Així mateix es van expressar els regidors de l'oposició Marcos Ortega, de Pineda En Comú, i Noemí Llorens, de Junts.


 

Modificació de l'inventari de bens immobles

El ple va aprovar per unanimitat una modificació de l'inventari municipal de bens immobles.


 

El ple també va aprovar per unanimitat una proposta per adherir-se al Consorci de Salut i Atenció Social de Catalunya

Ho va explicar en el ple el regidor de Salut, Santiago Macip. Va explicar que l'adhesió pot ser important per accedir a la cartera de serveis que s'ofereixen, a més de desenvolupar a Pineda el Pla de Salut. Tots els grups van votar favorablement.


 

El ple aprova per unanimitat declarar Pineda com a àrea de mercat d'habitatge tens

La declaració permetrà regular els preus del lloguer a Pineda d’acord amb la llei catalana de contenció de rendes durant cinc anys més, el termini màxim que preveu la legislació. La Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament, estableix que els municipis que es declarin com a àrea amb mercat d'habitatge tens hauran d’aplicar en els contractes de lloguer la contenció de rendes que regula la norma. 

 

El ple va aprovar una modificació de crèdit per petites inversions a Pineda

 

Es tracta de 90.000€ que es destinaran que el condicionament de parcs infantils a Pineda, gronxadors a l'Escola Antoni Doltra, equipaments de bàsquet i marquesines d'autobús, entre d'altres. Els grups de l'oposició es van abstenir.

 

Estudi del servei de taxi a demanda

 

El ple també va donar compte de l'estudi econòmic del servei de taxi a demanda i de l'execució del pressupost municipal. També porta a aprovació diversos punts d'aspecte més tècnic, els decrets d'alcaldia i dues mocions.

 

El PSC i ERC-JxP van arribar a un acord per fusionar les dues mocions que havien presentat sobre mesures per frenar l'escalada de preus de l'electricitat

El regidor Francesc Gil, d'ERC, i el regidor Santiago Macip, PSC), van llegir el text de la moció definitiva. La moció denuncia l'escalada de preus de l'electricitat, que encara s'ha pronunciat més a l'estiu i reclama polítiques púbiques per frenar el preu de l'electricitat. Exposa algunes mesures que ara aposta el govern central, com l'aposta energia renovables, autoconsum, aposta per reduir la factura i mesures conjunturals, reducció de l'iva al 10% i l'impost. Tot i així, la moció demana més, per anara a un model energètic més sostenible, energia neta, i alhora amb preus més assequibles.

 

El ple es va reunir a les 5 de la tarda i es va poder seguir en directe a www.radiopineda.cat i també al canal Youtube de l'Ajuntament de Pineda. Aquest vespre, a les 9, podeu tornar a escoltar el ple per la 94.6 FM.

 


 

Torn obert de paraules

 

ERC-JxP va dir en el ple que «Pineda està bruta i deixada» i va demanar més mesures per oferir una millor imatge de la població. Van fer referència a l'espai marítim de Poblenou fins a tocar del terme de Calella. L'equip de govern va dir que abans de l'estiu vinent es podrà veure una gran transformació de l'espai. ERC-JxP va demanar que les entitats puguin fer servir espais municipals com l'Espai Sara Llorens i l'obertura del Casal d'Avis de Pineda i Poblenou. També van demanar millores a les places de Pineda i arreglar algunes fonts que no funcionen. Finalment també van demanar més suport al menjador social de Poblenou si és necessari.


 

Pineda en Comú ha demanat arreglar el pont de la Riera de Pineda de la Rambla de Catalunya i va demanar quines mesures s'han previst de fer a l'aqüeducte romà de Can Cua, ara que és municipal. També va demanar arreglar els fanals de Pineda que no funcionen ja que van dir que «crea inseguretat».


 

Junts-En Marxa va demanar també un millor manteniment de l'enllumenat públic i millores als patis escolars de les escoles, amb la instal.lació d'espais per a jugar a bàsquet, entre altres. També va demanar pel cost que tindrà l'adequació de la futura escola que s'ha de fer a Poblenou en un termini mitjà. També ha preguntat per un estudi que han fet els aparelladors municipals de l'estat d'alguns carrers de Pineda, i finalment va demanar que Pineda pugui participar a la fira esportiva que es farà properament a Lloret de Mar.