Vés al contingut
1

El centre d'informació per a treballadors estrangers ha atès 118 usuaris al primer semestre de 2021

 

Foto. CITE

 

Escolta a Estibaliz Pous


 

El CITE ha rebut un total de 304 consultes diferents, sobretot per a temes d'arrelament social (18%), targetes comunitàries (12%), o renovació d'autoritzacions entre altres. També per temes de nacionalitat, reagrupament familiar o autorització per a estudiants. En les cas de l'oficina que hi ha a Pineda la majoria d'usuaris han estat originaris del Marroc (17%), però també de Colòmbia, Argentina, Gàmbia o Senegal entre altres.

La secretària d'Acció Social del CITE, Estibaliz Pous, ha explicat que durant el 2020 han augmentat les consultes un 36% i l'usuari sol ser de perfil femení. La majoria de consultes, un 66%, han estat fetes per persones sense situació legal a Espanya, i un 33% amb situació legal al país. D'aquests, un 37% de les persones eren treballadors mentre que la resta, un 63 no treballen.


 

Dels treballadors destaca que els que tenen un treballa regular, un 40% tenen contracte i la resta no. Dels que treballen de forma irregular, un 59% treballen sense cap tipus d'autorització ni contracte. La majoria dels treballadors irregulars són de Colòmbia, Marroc, Senegal i Hondures.

Dels treballadors amb treball regular, un 18% ho fa al sector serveis, un 9% als sector de l'hosteleria, un 7% a la cura de la llar i un 2%a l'agricultura o al comerç.

Ho ha explicat Estibaliz Pous, que ha dit que «dos de cada tres persones que fan consultes no tenen l'autorització administrativa que cal per residir a l'Estat espanyol, i la majoria no són treballadors, i els que treballen ho fan de forma irregular».

Des del CITE de CCOO es reclama canviar la Llei d'Estrangeria, que permetria la regularització de moltes situacions d'estrangers que fa molts anys que viuen a l'Estat espanyol. També ha dit que «complir l'actual llei és molt complicat ja que cal demostrar un any de feina a temps complet per disposar dels permisos i tenir l'autorització administrativa».


 

També han destacat les «altes taxes de temporalitat, amb contracte que duren uns dies, o altre problemes com els menors no acompanyats, que quan fan la majoria d'edat, cap organisme se n'ocupa».

 

1


 


 

El CITE

El Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) és una associació promoguda per CCOO de Catalunya que dóna assessorament en matèria d’estrangeria, mobilitat internacional i sobre els drets socials i laborals de les persones immigrades. Per realitzar aquesta tasca, el CITE compta amb el suport de diferents administracions de tots els nivells i altres entitats.

Des de la xarxa d’oficines del CITE, s’ofereix, de manera gratuïta:

  • Assessorament i orientació sobre la Llei d’estrangeria.

  • Tramitació de permisos de treball, de residència, de reagrupament familiar…

  • Informació sobre el procediment d’accés a la nacionalitat.

  • Informació sobre primera acollida i coneixement de l’entorn.

  • Assessorament sobre mobilitat internacional de treballadors,

  • Formació i sensibilització en temes vinculats al fet migratori.

  • Impartició del mòdul de coneixements laborals previst a la Llei d’acollida de Catalunya.

Per a consultes sobre estrangeria, tramitació de documents o mobilitat internacional, adreça’t a les oficines del CITE de CCOO de Catalunya.


 

Des de la xarxa d’oficines del CITE arreu de Catalunya s’ofereix informació i assessorament sobre la legislació d’estrangeria. Al mateix temps es realitza la tramitació dels diferents procediments administratius vinculats a aquesta legislació (autoritzacions de residència, treball, reagrupament familiar, arrelament social i laboral…).

L’atenció és gratuïta i es realitza des de la nostra xarxa d’oficines distribuïdes arreu de Catalunya. Per poder accedir-hi, cal demanar cita prèvia.

 

1


 

CITE de Pineda

El CITE de Pineda està situat al Centre Innova, C/Torres Quevedo 16. 93 767 15 60