Vés al contingut
1

Jordi Turull: «L'Estat combat l'independentisme amb la por i cal una mobilització permanent»

Fotos. Ràdio Pineda

 

Escolta l'entrevista a Jordi Turull

 

A la xerrada titulada 'I ara, què?', Jordi Turull va començar dient que estava «emocionat de ser a Pineda perquè recorda les primeres cartes que va rebre mentre era a la presó de Madrid, i també per l'obra de teatre que es seva estrenar a Pineda». També va dir que «mentre eren a la presó passaven 15 hores a la cel.la cada dia però no és va desanimar».

Durant l'acte també ha dit que «ara l'independentisme ja té la cartografia de l'Estat i ara ja sap que no poden mantenir les formes pròpies de la Unió Europea».

En aquest sentit ha dit que «el procés no estava preparat per un escenari de garrotades». També ha repassat els darrers esdeveniments polítics, l'aplicació del 155 i ha afegit que «a les eleccions del 21 de desembre els partits unionistes es pensaven que guanyarien i no va ser així». Per això ha dit que «ara l'Estat vol combatre el moviment amb la por». Ha defensat que «hi hagi propostes polítiques diferents, però amb mobilització permanent per crear una imatge gràfica a nivell internacional i desbordar l'Estat».

Durant l'acte va dir que «a Espanya és pot defensar tot sempre que no es faci seriosament» i ha afegit que «el mèrit que hagin sortit de la presó és del poble». Durant la xerrada ha dit que «no han demanat perdó pel que va fer el Govern i a més, es manté l'objectiu gràcies a la mobilització».

També ha demanat «no tenir retrets a altres forces polítiques però sabent que davant hi ha un estat que està disposat fer trampes». Finalment ha dit que Catalunya ha viscut històricament situacions molt adverses i també ho podrà superar ara.


 

De l'anomenada 'Taula de Diàleg' ha dit que «veu bona predisposició del costat català però a l'altre banda hi ha el govern espanyol i no l'Estat» i per tant va ser poc optimista pel que fa a resultats. Malgrat tot va dir que «cal seguir treballant el dia a dia perquè governar no és fàcil i cal atendre la ciutadania».

 

1


 

L'advocada d'Alerta Solidària, Núria Casajoana ha dit que «el 27 d'octubre de 2017 quan es va proclamar la República Catalana al Parlament tothom estava content però també sabíem que podien passar coses». Malgrat tot ha dit que «és un procés que s'ha iniciat i això servirà pel futur». Durant la xerrada ha dit que «no tot depèn dels polítics sinó de la sobirania del poble» i ha defensat accions tant quotidianes com «anar a comprar al pagès del costat de casa, ja que això també és ser sobirà» i ha afegit que «cal demanar més consens als polítics».


 

L'acte va comptar també amb algunes preguntes del públic que omplia la sala 1 d'Octubre de la seu d'Òmnium Cultural Alt Maresme, a Pineda.

 

1


 

Jordi Turull

Jordi Turull va ser el Conseller de Presidència amb el govern del president Carles Puigdemont i també en va ser el portaveu. Turull va ser un dels membres del Govern de Catalunya que van ingressar a la presó arran dels fets de l'octubre de 2017 quan la fiscal va demanar presó incondicional per a tots els membres del Govern català. Fins i tot va ser el candidat escollit per Junts per Catalunya per presidir la Generalitat, un fet que no va prosperar.

Jordi Turull és advocat, soci d'Òmnium Cultural, Càritas Diocesana i Intermon Oxfam entre altres associacions. També és soci de la Fundació Catalana de l'Esplai, entre altres associacions catalanes.