Vés al contingut
1

Es recupera l'Aplec de Sant Andreu després de més d'un segle de no celebrar-se

 

S’ha fet a redos de l’ermita de Sant Andreu de Pineda gràcies als Amics Escoltes del Montnegre que van comprar la finca on hi ha el temple i l’estant rehabilitant amb unes importants obres de restauració.  La festa s’ha fet aquest dissabte amb la presència del Bisbe de Girona, Francesc Pardo i de Mossèn Cisco Busquets, rector de Calella.

De les feines de restauració cal destacar que el temple ja té teulada i també la casa de l’ermità, que es convertirà en un refugi de muntanya amb dues plantes i un altell de fusta per a poder-hi fer nit. També s’han arreglat els accessos amb una rampa que facilita que s’hi pugui arribar i s’ha sanejat el bosc del turonet. Ara només es demana que es respecti l’espai. Bon ser un espai de trobada.

El Bisbe de Girona, Francesc Pardo, ha dit que «la recuperació de l’ermita és també la recuperació de la nostra pròpia història».

També ha dit que «és un deure respectar el medi ambient i la restauració de tot l’entorn és també una tasca important pels que s’estimen el patrimoni natural, històric i cultural».

 

1

 

1


 

El president dels Amics Escoltes del Montnegre, Pere Badalló es va mostrar molt emocionat de l'acte i tota l'entitat també. Hi van ser presents els membres del Cau de Calella, i molts veïns de Calella i Pineda que no es van voler perdre aquest moment històric. Ara la idea és recuperar l'aplec en properes edicions i fer-ho festiu.

L'Aplec de Sant Andreu es fa des de molt antic i es té constància que es va deixar de celebrar ara fa uns 150 anys degut a l'abandonament del temple.

 

1

 

1
 


 

Com arribar-hi?

Per Pineda, pujant pel Passeig d'Hortsavinyà (costat de la Riera de Pineda). Pista sense asfaltar des del Sot de Cal Capità i forta pujada al final, fins arribar al Collet de Sant Andreu.

Per Calella, pujant per la carretera d'Hortsavinyà. Fins el quilòmetre 5 asfaltada i un tram sense asfaltar fins arribar al Collet de Sant Andreu.

 

1

 

1


 

1
 


 

La rehabilitació de l'Ermita de Sant Andreu de l'Arboçeda

Els treballs de restauració s’han enllestit amb el cobriment i tancament de l’ermita, però encara queda per completar la reconstrucció d’alguns murs exteriors i alguns aspectes del condicionament interior. Tindrà una funció principal de refugi tancat de muntanya, que gestionarem els Amics Escoltes del Montnegre. L'objectiu és restaurar l’ermita de Sant Andreu de l'Arboceda i convertir-la en un punt d’interès per a la recuperació del patrimoni històric i natural, tot habilitant una sala annexa com a espai de refugi per a grups escoltes.


 

L’ermita es troba situada al collet de Sant Andreu, dins el Parc del Montnegre-Corredor, en el terme municipal de Pineda. La primera referència històrica data de l’any 1079 i formava part de la parròquia de Santa Maria de Pineda. Des del segle XIX, l’ermita es troba en estat d’abandonament. Actualment es conserva la façana, el campanar d’espadanya, les parets principals i les ruïnes d’un antic espai annex anomenat antigament com el Mas de Sant Andreu. 


 

Per tal de dur a terme aquest projecte l’associació Amics Escoltes del Montnegre i l'Ajuntament de Pineda van signar un conveni de col·laboració per restaurar l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda i el seu entorn el dia 1 de març de 2013.


 

Per al desenvolupament del projecte es preveuen diverses fases:

  • L’elaboració d’un estudi conjunt sobre Sant Andreu de l’Arboceda amb informes, arqueològic i ambiental, per concretar el projecte de restauració.

  • La conservació i estabilització de les ruïnes i la gestió de la massa forestal, permetent que l’espai sigui accessible i visitable, amb la neteja de l’entorn, la senyalització de camins i la col·locació de panells informatius.

  • L’habilitació d’una part de les antigues dependències annexes a l’ermita com a refugi de muntanya que gestionat per la pròpia entitat d’escoltes tindria l’objectiu de potenciar activitats escoltes, camps de treball i educació ambiental al Parc del Montnegre-Corredor.

  • La restauració de l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda.


 

L’associació Amics Escoltes del Montnegre, tal com estableix el conveni, va adquirir, el mateix 1 de març de 2013, la finca on s’ubica l’ermita, d’una superfície aproximada de 0.8 hectàrees. Els Amics Escoltes del Montnegre aporten l’equip de voluntaris i presta suport i col·laboració en tot allò que sigui necessari per assolir els objectius fixats en el conveni. 


Per la seva part, l'Ajuntament de Pineda es va comprometre ha redactar la figura de planejament urbanístic necessària per al correcte desenvolupament dels objectius del conveni, entre d’altres tasques de suport tècnic i administratiu.


 

L’AE Montnegre va guanyar el 1r premi Jaume Ciurana 2012 pel camp de treball consistent en l'ordenació i rehabilitació de l'encreuament de camins de collet de Sant Andreu, i la recuperació de l'antic camí d'abast que uneix el collet, amb l'ermita i can Xic Dalmau.


 

Època Segle XI – Romànic

La primera referència històrica data de l’any 1079 i formava part de la parròquia de Santa Maria. Des del segle XIX, l’ermita es troba en estat d’abandonament. Actualment es conserva la façana, el campanar, les parets principals i les ruïnes d’un antic espai annex.

El conjunt de Sant Andreu de l’Arboceda, situat en els primers turons elevats de la serra del Montnegre, dins del terme municipal de Pineda de Mar, està format per l’ermita i per un habitatge o mas, també històric, que s’hi adossa pel costat de migdia. L’ermita és d’origen romànic, del segle XI, i el mas és dels segles XVII-XVIII.

Les parets de l’ermita estan notablement ben conservades tot i no tenir coberta, queden restes d’un absis a ponent enderrocat ja d’antic. L’edifici annex es troba en un estat més precari. El conjunt va ser adquirit per l’Associació d’Amics Escoltes del Montnegre de Calella de Mar, que va formalitzar un conveni amb l’Ajuntament de Pineda de Mar amb l’objectiu de rehabilitar el conjunt.

Donada la localització aïllada de l’ermita i la voluntat de portar a terme els treballs pels propis membres de l’Agrupació Escolta, la rehabilitació es planteja amb materials trobats al lloc en la mesura del possible, o fàcilment transportables, així com acabats rústics, fàcils d’executar, bàsicament en pedra, fusta i formigó.