Vés al contingut
1

Els ajuntaments de Malgrat i de Blanes demanen protegir La Tordera com a reserva natural parcial

 

Foto. ACN
 

Arran del temporal Gloria d'ara fa dos anys s'ha estès la llacuna i s'ha transformat en un espai adient per nidificacions d'ocells. Els dos ajuntaments demanen a la Generalitat la protecció per aquest espai natural. És també un lloc ideal per les aus que fan migracions i és una de les poques zones humides que hi ha al litoral català.

Abans del Gloria, en el delta s'hi podien veure de forma habitual bernats pescaires, martinets i blauets. Ara, s'hi veuen flamencs, àguiles pescadores o xatracs grossos de forma més freqüent i moltes altres espècies. També cal destacar el gran increment d'altres mamífers, rèptils o amfibis.


 

La desembocadura de La Tordera

És un espai integrat en el Pla d'Espais d'Interès Nacional (PEIN) de Catalunya i forma part de la xarxa Natura 2000 pel valor ecològic i ambiental que té. Es tracta d'una zona humida on hi habiten diverses espècies protegides com ara la tortuga de rierol o la reineta.

Aquest valor, però, ha crescut de forma exponencial a causa del temporal Gloria que va tenir lloc a finals de gener del 2020. El temporal va fer que la llacuna litoral que hi ha a la desembocadura ha crescut de forma exponencial. Es tracta d'una zona d'aigua aïllada del mar per una barrera de sorra i còdols. Després del temporal s'ha estabilitzat aquesta nova barrera, mantenint la nova extensió aqüífera.

Amb aquest canvi, el delta de la Tordera s'ha transformat en una zona "òptima" per a la nidificació d'aus i fauna salvatge.