Vés al contingut
1

S'ha ensorrat el teulat de l'ermita de Sant Rafel de Pineda i hi ha amenaça d'ensorrament total del temple

 

Fotos. Anna Ortega.

 

Finalment, el teulat d'aquesta ermita de titularitat municipal ha caigut. Feia dècades que aquesta ermita estava en un estat de degradació total amb les parets guixades, l'arcada d'entrada en un estat lamentable, i en una situació d'abandonament total. Es troba a Can Martorell, a la falda del Turó de Montpalau i es va construir el 1908 amb volta catalana que ha caigut i ara s'ha desplomat. En realitat és una ermita de planta i estètica molt bonica en el seu origen, feta amb pedra del Montpalau. Ara el temple sencer és a punt de col.lapsar i per tant, l'enderroc total és possible. Actualment és perillós accedir a l'espai. Des de fa molts anys, grups de joves fan botellots en aquest entorn que és ple de brutícia i deixalles.

Les xarxes socials s'han molt de fet ressò de la notícia.

 

1

 

 

1

 

 

1

 


 

Les darreres tasques de neteja del temple

Les darreres tasques de rehabilitació es van fer el 2013 a càrrec del Cau de Pineda, les ADF's de l'Alt Maresme, i el Centre d'Estudis Arqueològics de l'Alt Maresme amb la col.laboració del XIP de Pineda i l'Ajuntament de Pineda. En aquella ocasió es va fer una petita actuació al recinte de l'ermita i també es va netejar el bosc d'arbres morts i s'hi van posar 300 noves teules per substituir algunes de les antigues i en més mal estat. També es van netejar completament les parets de guixades i el seu aspecte va millorar a l'exterior. Després d'aquesta actuació no s'hi ha fet res més i la degradació ha tornat a ser més que notable els darrers anys.

 

És una ermita de titularitat municipal construïda el 1908 a l'estil romànic que es troba en una estat de degradació evident. Ha estat restaurada en diverses ocasions i fins i tot tenia imatges, ornamentacions diverses, una creu i una campana que va oferir el Grup Pa, Vi i Moltó de Calella. Però el 2012 va ser saquejada per darrer cop i des d'aleshores el seu estat d'abandó és cada cop més evident. La imatge de Sant Rafel que era al seu interior està salvaguardada a la Parròquia de Santa Maria de Pineda ja que en el seu moment es va poder recuperar d'enmig de la runa després del saqueig del temple.

 

 

1
Estat de l'ermita abans que caigués la teulada i amb les parets netes. Foto. Pep Basart.


 

1
Turó de Montpalau. Foto de Pep Basart.