Vés al contingut
1

ERC-JxP presenta una moció en defensa del Cànon de Residus a Catalunya que no prospera

 

La moció va ser rebutjada pel vot contrari del PSC. Esquerra-JxP, Pineda En Comú i EM-Junts X Catalunya hi van votar a favor.

Els cànons sobre els residus municipals i de la construcció són impostos ecològics que incentiven un comportament més respectuós amb el medi ambient i impulsen mesures de minimització i de valorització material dels residus. Els diners recaptats són finalistes i això vol dir que es destinen a la implantació de la gestió sostenible dels residus.

 

La regidora d'ERC-JxP Mònica Palacín ha defensat la moció dient que «és una mesura de fiscalitat ambiental creada per a la gestió dels residus». Ha dit que «no es pot entendre la recollida selectiva sense aquesta mesura fiscal i finalista». Han defensat la moció «per finançar noves estructures de gestió ambiental i afavorint la recollida selectiva a Catalunya». La moció diu que la mesura que vol aplicar el Govern espanyol «pot ser negatiu per Catalunya que ja té els deures fets». Per això consideren que cal defensar el cànon que ja s'aplica. La moció demana que es blindi el canon català i el model de fiscalitat ambiental que té consens polític i social a Catalunya. La moció demana que la nova llei només s'apliqui als territoris que no disposin de llei.

 

El PSC hi ha votat en contra. El regidor Santiago Macip ha dit que estan d'acord amb molts dels punts que demanen el màxim reciclatge dels residus. Ha dit que «la UE reclama mesures als estats per reduir els residus i cal aprovar lleis amb una fiscalitat que sigui homogènia a tot l'Estat perquè això crea diferències entre territoris». També ha dit que «l'impost serà cedit a la Generalitat i per tant no perdrà ni un sol euro per la nova recaptació que s'aplicarà amb la nova llei».

El regidor de Pineda en Comú, Marcos Ortega ha defensat la moció i ha dit que «donen suport a la nova llei del Congrés dels Diputats però a Catalunya sempre han estat més avançats en polítiques mediambientals i és important que això es pugui contemplar».

Noemí Llorens de Junts per Catalunya ha dit que «l'Estat vol treure competències que té la Generalitat i això és una nova agressió al Govern català».

La moció no ha tirat endavant.