Vés al contingut
1

La diputada per ERC Mònica Palacín defensa que el català a l'escola "és un tema de país i no de partits"

 

Foto d'arxiu.


 

La diputada pinedenca, en declaracions a 'Catalunya Ràdio', ha demanat a Junts que no posi "l'interès de partit per davant de la necessitat de protegir el català". Tot i que Junts es va despenjar de l'acord amb ERC, PSC i comuns per modificar la llei de política lingüística com a resposta a la sentència del TSJC que fixa el 25% de classes en castellà, Palacín creu que encara hi ha temps per tirar endavant la reforma al Parlament. Tot just aquest dijous la proposta va entrar al registre. I ha defensat que amb aquest acord "la immersió no està en risc".


 

Segons Palacín, el text acordat "s'ha interpretat malament". Ha explicat que estableix que el català és la llengua "normalment emparada com a vehicular" i que seran els centres educatius els qui decidiran l'ús del castellà en funció dels seus projectes lingüístics. Segons ha dit, es basen en els resultats de les avaluacions que fa cada escola per saber el nivell dels alumnes amb cada llengua. Ha remarcat que els centres educatius amb avaluacions que constaten un coneixement adequat de les dues llengües "no hauran de fer res".

 

Posicionament de Junts i la CUP

Recordem que Junts ha manifestat que congela la decisió fins que hi hagi un acord amb entitats i comunitat educativa que generi un consens més ampli. Si això no s'aconsegueix, Junts trencarà definitivament el pacte. "L'objectiu hauria de ser regular el català a l'escola per impedir que el regulin aquells que el volen arraconar", ha explicat la formació en un comunicat, en què assegura que es posa a treballar "des d'avui mateix" per "bastir un nou consens". El que s'ha pactat fins ara, admeten, ha generat "rebuig" entre les entitats defensores de la llengua. La CUP s hi ha mostrat en contra des del primer moment, per suposar "un retrocés per imposició de l'Estat"


El nou redactat mantindria el català com a llengua vehicular a l'escola i reconeixeria l'ús del castellà i de l'aranès, d'acord amb el projecte lingüístic de cada centre, però sense fixar percentatges.