Vés al contingut
1

'Aixequem Sant Rafael' demana reconstruir l'ermita i evitar el deteriorament del patrimoni de Pineda

 

Escolta aquí l'entrevista

 

En una entrevista a Ràdio Pineda han explicat que «l'arquitecte contractat per l'Ajuntament de Pineda proposa l'enderroc total del temple». S'ha fet una primera reunió i segons han explicat «se'ls ha ofert participar en crear una element de memòria al lloc que ara ocupa l'ermita». Han dit que «això els porta a pensar si aquesta és la millor solució i per això demanen més opinions tècniques i apostar per la seva reconstrucció» segons ha explicat una de les portaveus, Lluna Martí. En aquest sentit han dit que «l'ermita no està protegida i estan preocupats per l’estat actual de molts espais que poden acabar com Sant Rafael» i han posat com a exemple, l'ermita de la Mare de Déu de Gràcia, o el Pont del Diable, que tampoc no estan catalogats com a Bé Cultural d'Interès Local.


 

Rebutgen l'enderroc i demanen buscar totes les opcions possibles

La plataforma Aixequem Sant Rafael demana a l'Ajuntament de Pineda «trobar les formules per a reconstruir l'ermita i dignificar l'espai de la Vall de la Riera». Demanen un calendari d'actuacions i una segona part per fer el projecte i «saber d'on poden sortir els diners i poder-ho difondre a la ciutadania». També demanen un millor manteniment dels terrenys municipals de Can Martorell que es troben en un estat de degradació evident. Han demanat «trobar solucions «abans de decidir enderrocar l'ermita de Sant Rafael».

 

En una entrevista a Ràdio Pineda han dit que «son conscients de que una reforma a l’ermita és una acció puntual obligatòria per a l'Ajuntament per ser municipal» però també demanen un projecte transversal existent pel que fa el patrimoni en global de Pineda. Per això demanen la creació d'una 'Taula de treball' per fer el seguiment de les obres i tractar com es pot protegir més i millor el patrimoni pinedenc.


 

Per això demanen implicació de les administracions i la ciutadania en protegir el patrimoni també com a «possibilitat turistico-econòmica i pel manteniment de l’entorn històric i cultural i també esportiu». Han defensat «protegir els elements com totes les ermites que té Pineda perquè creen un recorregut molt interessant que expliquen la història de la vila».

 

1
 

«No és cap batalla partidista i volen treballar colze a colze amb l'Ajuntament per a protegir el patrimoni»

En un extens document, detallen que volen «la reconstrucció de l’ermita de Sant Rafael» però també a implicació de l'Ajuntament en protegir espais, la desqualificació del sòl urbanitzable aprovat ara fa 20 anys, i tenir una perspectiva economico-turística a la Vall de la Riera: pla d’activitats esportives i culturals per oferir un nou producte identitari de Pineda al Turisme de proximitat o estranger. També demanen la creació d'un carril bici al costat del passeig d’Hortsavinyà, «engegar un projecte engrescador per a poder eliminar els usos indeguts a la riba de Riera de Pineda i comptar amb els propietaris i llogaters per a solucionar el problema de les 'xaboles' que ocupen tot l'espai agrícola conegut com Els Rials».

També demanen fer un llistat d’espais patrimonials que s’haurien de millorar i mantenir i cercar la complicitat del Parc Natural per a subvencions i ajudes així com comptar amb pressupost municipal per aquestes accions, entre altres.


 

Manifest

Aquesta plataforma ha creat un manifest que es posa en coneixement de la població i que ja disposa l'equip de govern, segons han dit. També han explicat que «cal tenir en compte els petits objectius però també tenir un pla a llarg termini».

Es pot signar a nivell personal o per part d'entitats entre altres. Es pot trobar a través de les xarxes socials a Facebook i Instagram.

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdJFYi-Eq6iLPW9dtXGCNCVAsm7bDoKdsiS9JnqDiCQ_OsMGQ/viewform